Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krivotvorenja novca

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za krivično djelo krivotvorenje novca.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv: Denisa Alagića, rođenog 1984. godine u Banjoj Luci, nastanjenog u Sanskom Mostu; Tarika Hodžića, rođenog 1982. u Sanskom Mostu gdje je i nastanjen, te Rufada Bašića, rođenog 1980. u Sanskom Mostu gdje je i nastanjen, svi državljani BiH.

Optuženi Denis Alagić je u namjeri da lažni novac stavi u opticaj kao pravi, u stanu načinio više lažnih novčanica u valutama KM, USD, EUR, GBP i CHF, koristeći se svojim računarom i štampačem.

On je optuženom Rufadu Bašiću, u čijem društvu je bio optuženi Tarik Hodžić, 1. septembra 2011. godine u prijepodnevnim satima dao dvije krivotvorene novčanice u apoenima od po 50 KM.

Kako se navodi u optužnici, istog dana je Rufad Bašić pomenute dvije lažne novčanice dao Tariku Hodžiću, koji ih je stavio u opticaj kao prave u jednom salonu zabavnih igara u Ključu, dok ga je u autu na parkingu čekao optuženi Rufad Bašić. Obojica su znali da su obje novčanice lažne.

Optuženi se terete da su kao saučesnici lažni novac stavili u opticaj kao pravi, čime su počinili krivično djelo krivotvorenje novca.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.