BiH
2

Podignuta optužnica protiv švercera 100 kilograma droge

Piše: E. F.
Foto:Ilustracija/Klix.ba
Foto:Ilustracija/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 22. decembra optužnicu koja optužene Svetozara Perućicu, Neđeljka Kuljića, Marka Govedaricu, Marka Dunđera, Davora Milićevića, Zorana Bandura, Jozu Rašića, Srećka Trifkovića, Sašu Kuljića, Milenka Kuljića, Sinišu Kuljića, Bojana Puhala, Miloša Govedaricu i Vuka Vujovića tereti za počinjenje krivičnog djela oganizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

U optužnici se navodi da su u periodu od novembra 2013. do juna 2014. godine, optuženi Svetozar Perućica i Neđeljko Kuljić organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal, a optuženi: Marko Govedarica, Marko Dunđer, Davor Milićević, Zoran Bandur, Jozo Rašić, Srećko Trifković, Saša Kuljić, Milenko Kuljić, Siniša Kuljić, Bojan Puhalo, Miloš Govedarica i Vuk Vujović postali članovi grupe za organizirani kriminal koja je radi pribavljanja imovinske koristi, zajedničkim djelovanjem pripadnika na području Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske vršila međunarodni neovlašteni promet opojnim drogama Cannabis sativa.

Podsjećamo, optuženi su uhapšeni u policijskoj akciji pod kodnim nazivom Šetač 2, a veći dio ove grupe "pao" je početkom juna, kada su pripadnici MUP-a RS-a u saradnji sa FUP-om u akciji Šetač 2, zbog sumnje da su prošvercovali više od 100 kilograma skanka, uhapsili 23 osobe. Tada su pritvoreni Saša, Milenko i Siniša Kuljić iz Bileće, njihovi sugrađani Miloš Govedarica i Vuk Vujović, te Davor Miličević iz Čapljine, kao i Jozo Rašić i Zoran Bandur iz Ljubuškog, dok su Marku Dunđeru iz Bileće određene mjere zabrane. Svetozar Perućica, Neđeljko Kuljić, Marko Govedarica te Srećko Trifković tada su bili u bijegu.

Istraga u ovom predmetu, kako se tada moglo čuti, trajala je više od šest mjeseci, a istražitelji su tom prilikom pratili i prisluškivali osumnjičene osobe, te tako došli do informacija o organiziranom krijumčarenju skanka iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku. Iz izvora bliskih istrazi se moglo čuti da su neki od uhapšenih, poput Vujovića, Dunđera, Miloša i Marka Govedarice, hapšeni i ranije, ali su puštani na slobodu kako bi istražitelje doveli do ostalih članova grupe. Tako su braća Govedarica, Vujović i Dunđer bili uhapšeni krajem aprila u mjestu Bukovica na magistralnoj cesti Foča – Gacko kada je policija zaplijenila oko 57 kilograma skanka namijenjenog sarajevskom tržištu, ali su se ubrzo našli na slobodi.

Pomenuti transporti droge su presretnuti nakon što je skank prebačen u BiH i Hrvatsku. U sklopu ove akcije u RS-u je zaplijenjeno oko 108 kilograma skunka, na području Hrvatske 23 kilograma, a u Crnoj Gori i FBiH nešto manje od dva kilograma droge, a uhapšeno je 15 osoba u BiH, te dvije u Crnoj Gori.