Tužilaštvo BiH
146

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog teških ratnih zločina u Briševu kod Prijedora

B. R.
Tužilaštvo i Sud BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo i Sud BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv pet osoba zbog ratnih zločina u mjestu Briševo kod Prijedora 1992. godine.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, optužnice su podignute protiv:

  • Veljka Brajića, rođenog 1953. u mjestu Krkojevci (Sanski Most);

  • Slobodana Taranjca, rođenog 1956. u mjestu Ljubija (Prijedor), a protiv kojeg se vodi drugi postupak po optužnici za ratne zločine;

  • Ranka Kaurina, rođenog 1950. u Prijedoru;

  • Branka Dženopoljca, rođenog 1941. u mjestu Svodna (Bosanski Novi);

  • Draška Topića, rođenog 1970. u Prijedoru.

Optuženi se terete da su za vrijeme, kako su istakli u Tužilaštvu, širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Sanskog Mosta i Prijedora počinili zločine, i to u svojstvu visokih zapovjednika VRS-a, Kriznog štaba Ljubija i pripadnika oružanih formacija.

Terete se da su krajem jula 1992. planirali i učestvovali u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta u blizini Prijedora, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Tom prilikom je, prema navodima tužilaštva, u samo nekoliko sati, ubijena 61 osoba, među kojima najmlađa imala 16 godina, a najstarija 81 godinu, kao i jedna maloljetna osoba bošnjačke nacionalnosti. Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Prilikom napada počinjena su, kako su naveli, silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba, uglavnom muškaraca, odvedeno je u prijedorske logore te je nekoliko žrtava preminulo tokom transporta. Prema optužnici, u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zatočenika dovezena iz Briševa.

Prilikom napada, kako su istakli, uništavani su i zapaljeni vjerski i civilni objekti, a preživjelo civilno stanovništvo iz naselja Briševo i drugih susjednih naselja protjerano je i prislino preseljeno sa tog područja, njih 350 civila, te nakon napada na navedena mjesta u njima nije ostao živjeti niti jedan stanovnik hrvatske nacionalnosti, a i danas u njemu živi vrlo mali broj povratnika.

Tijela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana uglavnom tokom 1997., 1998., i 2001. Navode optužbe će se dokazivati pozivanjem 143 svjedoka, od čega pet svjedoka koji će svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, dva vještaka, kao i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.