Od Bosanskog Novog do Doboja
0

Počinju geološka ispitivanja sirove nafte i gasa u RS-u

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Preduzeće "Jadran-Naftagas" DOO Banja Luka počinje geološka ispitivanja na teritoriji Republike Srpske (RS), na osnovu koncesije na istraživanje i korišćenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa), koju je ovom preduzeću dodijelilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS.

Iz ovog preduzeća je saopšteno da će seizmička istraživanja izvoditi na teritoriji od 210 kilometara od Bosanskog Novog do Doboja, odnosno na području Bosanski Novi, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Čelinac, Prnjavor, Doboj i Banja Luka.

Istraživanja će se, takođe, sprovesti i na dodatnih 490 kilometara na prostoru Semberije, u okviru koje su opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare i jedan dio Zvornika. 

Programom investicija do 2014. godine u geološka istraživanja nafte i gasa na području RS biće investiran 41 milion dolara. U ovoj godini, investicije u istraživanja iznose 4,05 miliona eura.

Seizmička "dva-de" ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje. 

"Jadran-Naftagas" je zajedničko preduzeće NIS-a i preduzeća "Njeftgazinkora", ćerke-firme ruske kompanije "Zarubežnjeft", osnovano krajem prošle godine u Banjaluci za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na teritoriji RS, ističe se u ovom saopštenju.