Parlament FBiH
0

Početkom septembra naredna rasprava o "giljotini propisa"

FENA
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u kojem traje ljetnja pauza u zasjedanju oba doma, za početak septembra je najavljena rasprava u Predstavničkom domu o projektu takozvane "giljotine propisa" kao načinu za izmjenu čitavog seta sadašanjih federalnih zakona.

Krajem jula je Dom naroda odobrio ove izmjene, ali ih je prethodno vratio u formu nacrta i tako značajno usporio proceduru, ostavivši prostor za daljnu raspravu i eventualne poslaničke intervencije u tekstu.

Stoga će materijal i u Predstavnički dom doći u formi nacrta, a krajem jula je ovdje povučen privremeno s dnevnog reda jer su poslanici prigovorili da ne mogu po predlaganoj 'superhitnoj' proceduri odlučivati o tako važnom i obimnom materijalu.

Projektom "giljotine propisa" zamišljena je izmjena odredbi u 34 sadašnja zakona koje su, kako se obrazlaže, postale nefunkcionalne i nisu doprinosile stvaranju željenog boljeg poslovnog ambijenta i mogućnostima za ulaganje u Federaciji.

Predlagač je Zakonodavnopravna komisija u Domu naroda. Ona tvrdi da će izmjene, kada stupe na snagu, omogućiti unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Federaciji, ohrabriti investitore da ulažu te stimulirati razvoj poduzetništva.

Jedan od bitnih ciljeva ove intervencije u čitavom setu sadašnjih zakona je omogućiti inspekcijskim službama u Federaciji da nesmetano obavljaju svoj posao, izjavio je uime predlagača delegat u Domu naroda Alija Begović.

Kao ilustraciju zastarjelosti i nefunkcionalnosti dijela sadašnjih normi naveo je primjer da u nekima od njih još stoji da inspektori naplaćuju kazne u dinarima.