BiH
0

Početak nove sezone istraživanja Bosanske doline piramida

FENA
Potpisivanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji između: Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", Općine Visoko i Zavičajnog muzeja Visoko, danas je zvanično počela nova sezona istraživanja Bosanske doline piramida.

Prema riječima načelnika Općine Visoko Muniba Alibegovića, Sporazum precizno određuje obaveze i odgovornosti sva tri potpisnika.

"Uloga Općine Visoko je da, u skladu sa zakonskim regulativama, prima zahtjeve i izda sve dozvole potrebne za istraživanje uz suglasnost nadležnih ministarstava kantonalnog i federalnog nivoa. Općina će i dalje, u okviru svojih nadležnosti, podržavati istraživanja Fondacije, pomagati pri riješavanju imovinsko-pravnih odnosa te realizaciji planova Fondacije za 2007.", izjavio je za Agenciju FENA Alibegović.

Direktor Zavičajnog muzeja Visoko prof. Senad Hodović je izrazio zadovoljstvo potpisanim Sporazumom te istakao da će Muzej kao i Fondacija i ove godine nastaviti raditi po naučnim principima.

"Želja za istraživanjem i pronalaženjem novih dokaza o postojanju prvih evropskih piramida svakodnevno pobjeđuje nastojanja pojedinaca da nam uskrate pravo na istraživanje" izjavio je Hodović te dodao da ti pojedinci zloupotrebljavaju položaje koje su im dodijelili birači i pokušavaju onemogućiti istraživanje.

"Nepostojanje zakona na državnom i federalnom nivou o zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa te otvaranje prostora pojedinim državnim institucijama da "pogaze" kantonalni zakon o zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa je nešto što se ne dešava u mnogo zemalja u svijetu. U BiH je, na žalost, to sasvim normalno", objasnio je Hodović.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić je u obraćanju prisutnim predstavnicima Ze-Do kantona, Općine, medija te posjetiteljima, predstavio primarne ciljeve za 2007. koji uključuju ulazak u piramide Sunca i Mjeseca, otkrivanje tajni potencijalnog tumulusa/kamenog hrama u Gornjoj Vratnici te pronalaženjem novih dokaza privući još više posjetitelja i turista u Visoko i BiH.