BiH
58

Počeo sastanak Izetbegovića, Čovića i Radončića sa ambasadoricom SAD-a

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je počeo sastanak ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack sa delegacijama vladajućih političkih stranaka u Federaciji BiH, a kojem prisustvuju i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Tema sastanka koji se održava u rezidenciji američke ambasadorice u BiH bit će aktuelni problemi u Mostaru koji su rezultat nemogućnosti vladajućih političkih stranaka u entitetu da postignu dogovor o održavanju lokalnih izbora u ovom gradu.

"Mislim da SBB ima koncept koji je najbolji za grad Mostar i Mostarce, koji je prihvatljiv za SDA i HDZ, ukoliko budu imali demokratski kapacitet i da je večeras možda i zadnja šansa da zajednički sa sve tri stranke i Mostarcima napravimo rezultat. Koristim priliku da se zahvalim onima koji nam večeras pomažu svojom dobrodošlicom", kazao je Radončić po dolasku na sastanak.

Stranačke delegacije predvode predsjednici stranaka, a kako je ranije najavljeno sastanku će prisustvovati i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH), zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Damir Arnaut (SBB), predsjedavajući Parlamenta FBiH Edin Mušić (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg PS BiH Šefik Džaferović (SDA).

Pored domaćih funkcionera na sastanku sa Cormack prisustvovat će i čelnici mostarskih ogranaka ovih stranaka Damir Džeba i Salem Marić, gradonačelnik Ljubo Bešlić te predstavnica Ambasade Velike Britanije u BiH Kristina McNeill.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija (CIK) BiH u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, donijela je jednoglasnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Vladajuće stranke uprkos stalnim pregovorima nisu uspjele iznaći rješenje kojim bi se stekli uvjeti za raspisivanje i održavanje izbora u ovom gradu.