Mostar
0

Počeo postdiplomski studij "BiH i evropsko pravo“

FENA
Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru danas je za petu generaciju polaznika otvoren postdiplomski naučni studij "Bosna i Hercegovina i evropsko pravo“.

Radi se o naučnom studiju koji traje četiri semestra. Upisano je 45 polaznika, koji će po okončanju studija dobiti titulu magistra znanosti prava.

"Jako smo zadovoljni kako se naš postdiplomski studij razvija. U prve četiri generacije diplomiralo je dosta studenata, ne samo iz cijele Bosne i Hercegovine, već i iz susjedne Republike Hrvatske. Na ovom studiju predaju najeminentniji profesori iz BiH i Hrvatske“, kazao je vršitelj dužnosti dekana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ljubomir Zovko.

Dekan Zovko dodao je da je u perspektivi Pravnog fakulteta otvaranje doktorskog studija.

Govoreći o poteškoćama s kojima se susreće mostarski Pravni fakultet, ali i drugi fakulteti u BiH, Zovko je istaknuo da je najveći problem nedorečena zakonska regulativa.

"Mi smo ovdje kao nekakvi pokusni kunići za međunarodnu zajednicu. Nismo zadovoljni reformom visokog obrazovanja koja nam se natura. Mi smo bili protiv ovakvog okvirnog zakona o visokom obrazovanju na državnoj razini koji je samo otvorio bezbroj pitanja“, rekao je Zovko.

Po njegovim riječima, važeći zakon proizveo je pravi haos u visokoškolskom obrazovanju i on se praktično krši na svim fakultetima i sveučilištima u BiH.