BiH
0

Počelo suđenje policajcima optuženim da su prozrokovali smrt Zijada Klapića

Piše: D. Brkić
Pred Vijećem Kantonalnog suda u Tuzli, kojim predsjedava sutkinja Paša Softić, počelo je suđenje službenicima Policijske uprave Živinice Ivi Tadiću i Ibrahimu Husejnoviću, koji su optuženi da su počinili krivična djela kojim su prouzrokovali smrt Zijada Klapića iz Priluka kod Živinica.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Događaj koji će svoj epilog dobiti u sudskim klupama odigrao se prošlog ramazana, odnosno 30. jula 2013. godine u dvorištu Nove džamije u Priluku. Na sabah-namazu Klapić je ometao vjernike, a lokalni imam je o tome obavjestio i pozvao službenika policije.

Po dolasku u dvorište Nove džamije Tadić i Husejnović su tražili od Klapića, koji je imao određenih zdravstvenih problema, da krene sa njima, ali je on to odbio.

Uslijedila je svađa a potom, kako je navedeno u optužnici, i fizički obračun u kojem je Klapić zadobio više povreda među kojima i jednu u predjelu glave koja je, kasnije će se ispostaviti, bila kobna.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Najprije se spekulisalo kako je Klapić bježeći od policajaca pao sa manjeg zida, ali je obdukcijom isključena mogućnost da je kobna povreda nastala usljed pada. Branilac Ibrahima Husejnovića, advokat Mensur Radončić u svom uvodnom izlaganju naveo je i mogućnost da je Klapić kobnu povredu zadobio u jednoj od ranijih tuča u kojim je učestvovao, ali je naglasio kako će se takva tvrdnja teško dokazati.

Na narednim ročištima 17. i 18. novembra predviđeno je saslušavanje velikog broja svjedoka, uglavnom mještana Priluka te rodbine oštećenog.