Građani protiv
112

Počelo rušenje kultnog kina Kozara u Banjoj Luci, iz PDP-a ukazuju na nepravilnosti i besmislenost

N. V.
Foto: Mondo/Željko Svitlica
Foto: Mondo/Željko Svitlica
Rano jučer je počelo rušenje starog kina "Kozara" u centru Banje Luke. Protiv rušenja ovog objekta su bili građani koji žive u blizini kina, pogotovo kad se uzme u obzir da objekat nije bio ruševan i da će na njegovom mjestu "nići" višespratnica. Iz PDP-a ukazuju i na nepravilnosti prilikom rušenja.

Ivan Begić, član predsjedništva Gradskog odbora PDP-a Banja Luka kaže da je kontaktiran zastupnik navodnog investitora gradnje na ovom mjestu, advokat Milan Petković iz Banje Luke i da je na upit da li na gradilištu postoji tabla odgovor je bio da je nema tako da se ne zna ko je izvođač radova, ne zna se vrsta radova, ko je investitor, nadzorni organ i drugi podaci koji su prema Zakonu o uređenju prostora i građenju obavezni da budu označeni na gradilištu.

"Članom 2. Zakona o uređenju prostora i građnjenu pod radovima koji se odnose na građenje objekta smatraju se, između ostalog i rušenje. Citiram: uklanjanjem objekta smatra se rušenje ili demontaža objekta ili njegovog dijela, zbrinjavanje otpadnog materijala nastalog rušenjem zatečenog materijala, opreme i drugih elemenata i dovođenje građevinske parcele ili njenog dijela u uredno stanje, a vrši se zbog fizičke dotrajalosti ili većih oštećenja nastalih kao posljedica prirodnih i ljudskim djelovanjem izazvanih nepogoda i katastrofa ili zbog izgradnje novog objekta u skladu sa sprovedbenim planom", kazao je Begić.

Ističe se da je rušenje bespotrebno je kino Kozara nije ruševan objekat koji bi ugrozio bezbjednost.

"Molim inspekciju da spriječi nezakonite radnje u samom centru grada i naloži obustavljanje radova. Također, vidljivo da gradilište nije obezbijeđeno i da bager nasumice ruši objekat čime se ugrožava i bezbjednost građana", zaključuje on i poručuje da po gradu ima "sijaset" objekata zrelih za rušenje.