BiH
2

Počelo ponovno brojanje glasačkih listića za 48 biračkih mjesta

FENA
(Foto: FENA)
U Glavnom centru za brojanje glasačkih listića s općih izbora u BiH jutros je počelo ponovno brojanje za 48 biračkih mjesta.

"Ovo se možda nije trebalo ni raditi da smo s biračkih mjesta dobili uredne podatke kakve, nažalost, nismo dobili", kazao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

Ponovno brojanje glasačkih listića, dodao je, vrši se na zahtjev glavnog kontrolora za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja na općim izborima, koji je obavijestio CIK da nije moguće verifikovati rezultate glasanja na određenim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori zbog velikih odstupanja u podacima.

"CIK je to prihvatio i odlučio da se to danas izvrši. Također, na današnjoj sjednici u 14 sati donijet ćemo još jednu odluku o brojanju za više od deset biračkih mjesta", istakao je Mikić.

Direktor Glavnog centra za brojanje glasačkih listića Ermin Kos potvrdio je da se greške, zbog kojih je došlo do ponovnog brojanja, odnose na to da nisu izbrojani glasački listići do nivoa po kandidatima.

"Kandidatski glasovi su nedostajali na glasačkim listićima, te se javljaju velike razlike između broja osvojenih glasačkih listića i važećih glasačkih listića i glasačkih listića koje su ukupno osvojile stranke. Radi se o razlikama od 50 do 100 glasova", rekao je Kos, dodajući da je uzrok tome možda neiskustvo biračkih odbora, umor ili možda i namjerne greške biračkih odbora.

Na nivou za Predsjedništvo BiH i predsjednika i potredsjednika Republike Srpske nema ponovnog prebrojavanja, dok svi ostali nivoi, gdje su otvorene liste podložni su grešci.