BiH
0

Počela verifikacija potraživanja po osnovi stare devizne štednje

FENA
Podnošenje zahtjeva za proces verifikacije pojedinačnih potraživanja po osnovi stare devizne štednje počelo je 1. septembra i trajat će do 16. oktobra, saopćilo je Ministarstvo finansija FBiH.

Verifikaciju je moguće obaviti u 48 organizacionih jedinica AFIP-a i FIP-a.

Za verifikaciju potraživanja po osnovi stare devizne štednje, potražitelji treba da popune jedan od obrazaca i da prilože originalnu deviznu knjižicu ili drugu bankovnu dokumentaciju, ugovor ili karticu kojom je račun stare devizne štednje otvoren, pravosnažno rješenje o nasljeđivanju ukoliko se radi o nasljedstvu, ličnu kartu i eventualno druge dokumente.

Zahtjevi se dostavljaju lično na šalterima organizacionih jedinica koje su predviđene za proces verificiranja ili posredstvom opunomoćnika uz predočavanje ovjerene punomoći.

Predviđeno je da se do 31. decembra izvrši isplata od 100 KM, s tim da potražitelj treba dati izjavu da je saglasan s ovim iznosom. Popis svih potražitelja koji budu potpisali saglasnost će biti javno objavljen u medijima.

Također, do 31. decembra 2007. izvršit će se isplata do 1.000 KM, dok će ostale isplate biti realizirane u obveznicama. Sve agencije treba da do 15. januara 2007. godine završe obradu podataka.

Ministarstvo finansija FBiH pozivalo je sve potražitelje koji su ranije izvršili verifikaciju da dostave potvrdu o verifikaciji iznosa, kako bi se izdala nova potvrda uvećana za iznos obračunate kamate u skladu sa zakonom.