BiH
0

Počela sjednica Skupštine RS-a, na dnevom redu zakoni o plaćama

FENA
U Banjoj Luci je počela sedma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati zakoni o plaćama u tom bh. entitetu za pojedine budžetske korisnike.

Radi se o prijedlozima zakona o plaćama zaposlenih u prosvjeti i kulturi, zatim ovlaštenih službenih osoba, državnih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, te plaćama sudija i tužilaca i zaposlenih u organima uprave RS-a.

Ovi zakonski akti upućeni su u entitetski parlament po hitnom postupku.

Upravo to je razlog zbog čega su na početku današnje sjednice poslanici SDS-a i SRSRS-a izrazili protivljenje i zatražili da se o ovi zakonski akti razmatraju u formi nacrta.

Njihov prijedlog nije prihvaćen uz obrazloženje da nisu na vrijeme podnijeli neophodan zahtjev da se zakoni razmatraju u redovnoj skupštinskoj proceduri.

Inače, predloženim zakonima plaće policiji i prosvjeti će, ukoliko budu usvojeni ovi zakonski akti, biti povećane u prosjeku od 180 do 200 KM u odnosu na dosadašnja primanja, jer su budžetska izdvajanja za plaće prosvjetnih radnika povećana za 80 miliona, a za policiju 30 miliona KM.

Prijedlogom zakona o plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS-a predviđa se da nastavnik u osnovnoj školi sa sedmičnom normom od 24 sata, koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaća ostvario iznos od 610 KM, ima plaću od 750 KM.

Profesor u srednjoj školi sa sedmičnom normom od 24 sata, koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaće ostvarivao u iznosu od 719 KM primjenom ovog zakona trebalo bi da dobije plaću od 900 KM.

Univerzitetski nastavnik u zvanju vanredni profesor, koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaće ostvario iznos od 855 KM primjenom ovog zakona imat će primanje od 1.700 KM.

Kada je u pitanju zakon o plaćama za uposlene u MUP-u RS-a, primjenom novog zakona pripadnicima policije od januara plaća će biti veća za 72 posto u odnosu na 1. januar 2006. godine.

Policajci, koji su početkom 2006. imali plaću od 477 KM, sada će primati 800 plus minuli rad, a inspektori s visokom stručnom spremom, koji su početkom prošle godine primali 812, sada će imati plaću od 1.400 KM plus minuli rad.

Najniža cijena rada od 1. januara 2008. godine za radnike lokalne samouprave umjesto dosadašljih 94 iznosit će 100 KM, a koeficijenti se kreću od 2,5 za nekvalifikovane radnike do 7,0 za visokokvalifikovane radnike.

U Republici Srpskoj do sada nije donesen propis kojim bi se na jedinstven i sveobuhvatan način reguliralo pitanje plaća i naknada izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih u državnim organima i institucijama.

Do sada se osnov za isplaćivanje plaća bazirao na odlukama i uredbama Vlade i na odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti uprave u RS-u koji je zaključen 1998. godine.

Zakonima o plaćama nisu obuhvaćeni predsjednik RS-a, poslanici u Skupštini i ministri u Vladi, a njihova primanja bit će regulirana drugim zakonom koji će doći u skupštinsku proceduru u narednom periodu.

Novim zakonskim aktima u plaću su uračunati topli obrok, regres i druga davanja, odnosno neće se odvojeno isplaćivati.

Inače, Skupština će kao prvu tačku razmatrati Prijedlog zakona o izvršnom postupku, također, po hitnom postupku.