BiH
2

Počela sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je danas sa zakašnjenjem jer početku sjednice nisu prisustvovali članovi kantonalne vlade koji su trebali objasniti razlog hitnosti donošenja zakona o pravima osoba koja se iz KS-a vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Premijer KS-a Suad Zeljković se izvinio za kašnjenje, objasnivši to činjenicom da je prije skupšinske sjednice održana sjednica Vlade KS-a na kojoj su se članovi Vlade dogovarali, kako je Zeljković kazao, o operativnim stvarima.

"Na sjednici Vlade pokušale su se otkloniti smetnje oko nekih tačaka dnevnog reda današnje sjednice Skupštine KS-a",pojasnio je Zeljković.

Na dnevnom redu današnje sjednice, između ostaloga, su i prijedlozi odluka o imenovanju predsjednika i članova skupština 14 javnih komunalnih preduzeća. Zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Mujo Hošić je tražio povlačenje ovih tačaka dnevnog reda jer su mu materijali kasno dostavljeni, a radi se o važnim dokumentima.

Zastupnici bi se danas trebali izjašnjavati i o nekoliko zakonskih rješenja među kojima je Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti, Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević", te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS-u.

Osim ovih tačaka dnevnog reda zastupnici će razmatrati i prijedlog odluke o potvrđivanju kandidata za izbor zamjenika predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo iz reda 'ostalih', a za ovo mjesto predložen je Nabil Naser, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Na dnevnom redu je i verifikacija odluka Odbora za dodjelu javnih priznanja KS-a kojom bi prof. Alberto Quattrucci trebao biti proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo za izuzetne zasluge i doprinos u razvijanju principa humanosti, demokratičnosti, tolerancije i solidarnosti među ljudima različite nacije, vjere i kulture u Sarajevu i cijeloj BiH.