BiH
0

Počela redovna sjednica glavnog odbora SDA

FENA
Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije počela je jutros u Sarajevu.

Na početku sjednice govorio je predsjednik SDA Sulejman Tihić, a dnevnim redom planirano je razmatranje pitanja organizacije i djelovanja u pripremi za 5. kongres SDA koji je zakazan za 26. maj. Današnja sjednica GO SDA zatvorena je za medije.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić najavio je jučer da je opredjeljenje da se ovaj put prošire teme o kojima će se raspravljati na Kongresu i da prijedlog rezolucije Kongresa obuhvati sva životna pitanja i pravce djelovanja SDA, a preko SDA i buduće uređenje BiH.

On je naveo da će Kongres djelovati u plenarnim sjednicama za programsku deklaraciju, a bit će organizirani sto za ekonomska pitanja, sto za vanjsku politiku i evroatlantske integracije, sto za pitanje održivog povratka izbjeglih i raseljenih osoba, sto za pitanja obrazovanja, kulture i sporta, sto za pitanja boračkih prava i prava šehidskih porodica, neratnih invalida i ratnih vojnih invalida, sto za prava penzionera i socijalnih kategorija i radnih prava, sto za pitanja ustavne reforme i sto za pitanje porodice i demografije.

Najavio je da će u radu tih sesija sudjelovati ne samo istaknuti članovi SDA nego "sav naučni i društveni potencijal BiH", jer će u rad biti uključene i osobe koje nisu članovi stranke, a koje svojim profesionalnim iskustvom mogu dati doprinos.

Druga odluka odnosi se na način izbora i kriterije za izbor delegata Kongresa.

Tematska sjednica trebalo bi da počne u 13 sati, a posvećena je rješavanju problema ekonomske krize na kojoj će uvodničar biti premijer Federacije BiH Nedžad Branković.

"BiH ulazi u fazu pregovora sa MMF-om. Veoma je važno da i politički nivoi vlasti preuzmu dio svojih odgovornosti u procesu reformi što će biti sastavni dio eventualno potpisanog sporazuma sa MMF-om. Stoga je važno da danas najodgovorniji ljudi u stranci, koji su na pozicijama zakonodavne i izvršne vlasti, znaju šta su mogući elementi sporazuma, šta treba da radimo i gdje trebamo brzo i efikasno izmjenama zakona i reformama djelovati da smanjimo javnu potrošnju, rasteretimo privredu i pokrenemo investicije", kazao je premijer Branković novinarima prije tematske sjednice.