BiH
0

Počela obuka popisivača, uspjeh popisa ovisi o njima i građanima

FENA
Obuka za popisivače koji će biti angažovani tokom popisa stanovništva domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine počela je danas i trajat će do 20. septembra.

Obuku vrše općinski/gradski instruktori koji će i nadzirati njihov rad na terenu.

"Za potrebe popisa instruktažu i testiranje proći će 18.879 za rad na terenu i još 20 posto za rezervu. Rezervni kandidati će biti angažovani u slučaju da neko od popisivača odustane od rada tokom popisa ili ako opštinski instruktori zbog uočenih nepravilnosti u radu zabrane rad nekom popisivaču", saopćeno je iz Agencije za statisiku BiH.

U saopćenju se navodi da uspjeh popisa u velikoj mjeri zavisi od popisivača i njihovog rada na terenu. Zbog toga je važno detaljno ih upoznati o načinu popisivanja, sadržaju i suštini pitanja u popisnim obrascima, metodologiji za pripremu, organizovanje i provođenje popisa u BiH 2013. godine, uputstvu za popisivače i općinske/gradske instruktore i tehničkoj dokumentaciji popisnih krugova.

S druge strane, navodi se u saopćenju, uspjeh popisa zavisi i od građana BiH i njihove saradnje.

"Zbog toga ćemo objasniti kako je i na osnovu čega organizovano popisivanje na terenu uz naglašavanje da će ovlašteni popisivači popisivati stanovništvo, domaćinstava i stanove od 1. do 15. oktobra svaki dan, uključujući i vikend, od 9.00 do 21.00 sat - navodi se u saopćenju.

Svaka opštinska/gradska popisna komisija ima „Spiskove popisnih krugova po naseljenim mjestima“ s nazivom naseljenog mjesta, šifrom/rednim brojem popisnog kruga u općini/gradu, matičnim brojem statističkog kruga, rednim brojem popisnog kruga u statističkom krugu, procijenjenu broja domaćinstava i broj zaduženih obrazaca za svaki krug.

Na osnovu spiska popisnih krugova općinske/gradske komisije raspoređuju popisivače i instruktore za rad na terenu tako što u kolone pored svakog popisnog kruga upisuju ime i prezime popisivača i instruktora.

Svaki popisivač dobiva po jedan popisni krug. Izuzetno, ako se nakon izlaska na teren ustanovi da je neki popisni krug, po broju jedinica, suviše veliki, iako je prema procjeni imao znatno manje domaćinstava i ustanovi se da jedan popisivač ne može završiti popisivanje u predviđenom roku, određuju se dva ili tri popisivača za taj popisni krug. U tom slučaju općinska/gradska popisna komisija na spisak popisnih krugova unosi i imena popisivača koji su dodati da rade na tom području kao i broj dodatih popisnih obrazaca koje im dodjeljuje uz napomenu „dodijeljeni popisni krug“.

Isto tako, uzimajući u obzir terenske prilike, jednom popisivaču mogu se dodijeliti i dva popisna kruga s malim brojem domaćinstava, kao što su slabo naseljena seoska naselja u kojima su kuće znatno udaljene jedna od druge.

Popisivači će obilaziti i takozvane „prazne“ popisne krugove, ona područja u kojima prema procjeni nema evidentiranih stalno nastanjenih domaćinstava ili na ortofoto snimku nema vidljivih objekata.

Općinske/gradske popisne komisije vrše i raspored instruktora za rad na terenu, odnosno kontrolu popisivača. Svaki instruktor će nadzirati rad osam do deset popisivača, a vodiće računa i o sprečavanju svih pojava i akcija koje bi mogle ometati pravilno izvšenje priprema i provođenja popisivanja.

Kako se navodi u saopćenju, prostor cijele BiH podijeljen je u 24.321 popisnih krugova, od čega je 15.782 u Federaciji BiH, 8.087 u Republici Srpskoj i 452 u Brčko Distriktu. Većina popisnih krugova se sastoji od 70 do 100 domaćinstava.

Popisne krugove su izradili Federalna uprava za geodetske poslove FBiH, Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a i Odjel za javni registar Vlade Brčko Distrikta u saradnji s organima lokalne uprave koji su pripremili i tehničku dokumentaciju za svaki popisni krug.

"Popisivač je dužan popisati sve jedinice popisa unutar granica popisnog kruga kao i one jedinice koje zatekne na terenu, a koje nisu ucrtane na skici", saopćila je Agencija za statistiku BiH.