Usljed porasta problema
58

Plesna revolucija u Mostaru okupila više od 200 žena i djevojčica: Ustale za slobodu i protiv nasilja

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Plesna revolucija protiv nasilja nad ženama u Mostaru okupila je više od 200 žena i djevojčica, koje su na Španskom trgu u okviru kampanje "One Billion Rising", svojim koreografijama poslale poruku da žele jednaku budućnost za sve i slobodu.

Članica organizacionog tima Tajma Tiro Demić ističe kako je ovo globalna kampanja koja se od 2012. godine događa u cijelom svijetu, a da su Mostar i Bosna i Hercegovina dio projekta od samog početka.

"Današnja kampanja One Billion Rising ili Jedna milijarda ustaje 2024. okupila je više od 200 mladih plesača. Već 12 godina radimo ovu kampanju sa snažnom porukom, ustajemo protiv svih oblika nasilja. Protiv nasilja nad djevojkama, djevojčicama i ženama. Ove godine ustajemo još snažnije i imamo poruku da ustajemo za slobodu", kazala je Tiro Demić za Klix.ba.

Ističe da jednom u životu svaka žena bude izložena nekom obliku nasilja i da je cilj na to ukazati ovom kampanjom u kojoj je i Mostar iz godine u godinu sve snažniji na ukazivanju tog problema.

"Nažalost, svjedoci smo svakodnevno da su pune stupci crne hronike u kojima čitamo o femicidu i psihičkom maltretiranju žena. Nekad nam se čini da zapravo ništa ne postižemo, ali postižemo zapravo puno", naglasila je.

Ističe da je cilj kampanje podići svijest ljudi o nasilju nad ženama koristeći javni prostor te podržati revoluciju plesom jer je "ples najslobodniji način izražavanja".

"Ples je sloboda pokreta i ove godine poručujemo da ustajemo još snažnije za slobodu", kazala je Tiro Demić iz Mostara.

Podsjeća da je u 2024. godini pojačan poziv na ustajanje za slobodu zbog kontinuiranog pojačavanja nasilja, trajnog silovanja, mržnje, isključivanja, ubojstava, diskriminacije, iskorištavanja, zlostavljanja, ratova, podjela, okupacije i kontrole.

"Kontrole nad našim tijelima, umovima i resursima. Neprecedentnog fašizma i fašističkih vlada koje uništavaju sve slobode", stajalo je u pozivu na ovaj događaj.

Kao i svake godine do sada, plesnu revoluciju na Španskom trgu u Mostaru su podržali brojni plesni klubovi sa područja najvećeg hercegovačkog grada, te ispunjavajući gradsko šetalište plesnim koracima u ritmu muzike plijenili pažnju brojnih prolaznika i građana, koji su ovaj događaj nastojali ovjekovječiti i podijeliti na društvenim mrežama iz jasne poruke "Ne nasilju" i "Ustajemo za slobodu", koje su poslane iz Mostara.

Organizatori One Billion Rising Mostar 2024 su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Udruženje Centar za razvoj i edukaciju "Hera" i Inicijativa građanki/na Mostar.