BiH
12

Završen Plenum, građani KS će redefinisati svoje zahtjeve

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Plenum građana i građanki Kantona Sarajevo (KS) je nakon iscrpne rasprave o šest zahtjeva koji su trebali biti upućeni institucijama KS, usvojio prijedlog da ovi zahtjevi idu na dalje usaglašavanje i doradu, jer je bilo nekoliko novih prijedloga učesnika Plenuma.

Prvi zahtjev je bio da u roku od sedam dana Skupština KS izglasa novog mandatara, kao i da se odmah zakaže skupština koja će biti u stalnom zasjedanju obzirom na vanredne okolnosti.

Također je zahtjev bio i hitno zamrzavanje svih procesa privatizacije u KS na neodređeno vrijeme, kao i smjena direktora svih javnih preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, javnih ustanova, te zahtjev za "ukidanje diskrecionih sredstava kojima pojedini ministri u ministarstvima KS manipuliraju“.

Stoga je predloženo da se sa ovim zahtjevima ide dalje na usaglašavanje na narednom Plenumu, a radne grupe će raditi na definiranju novih prijedloga.

Kada je u pitanju sud i tužilaštvo, Plenum građana i građanki KS je predložio i preispitivanje inertnosti tužitelja i sudija, te je bio zahtjev da glavna tužiteljica i njeni zamjenici svih resora podnesu ostavke zato što nisu poduzeli i nisu procesuirali veliki broj krivičnih prijava za organizirani kriminal, korupciju i drugo.

Predloženo je da se u roku od 48 sati Plenumu dostavi izvještaj o broju pokrenutih postupaka protiv odgovornih osoba za koje postoje sumnje da su počinili privredni kriminal, korupciju.

Zahtjev je bio i da se hitno raspiše konkurs za imenovanje novih sudija i tužilaca koji bi bili efikasniji od postojećih.

Nakon rasprave, Plenum je odlučio da i ovi zahtjevi idu na doradu, a pravna grupa Plenuma će sve sugestije građana poslušati i redefinirati zahtjeve.

Istaknuto je da će protesti i sutra biti održani ispred zgrade Predsjedništva BiH u 12 sati.