BiH
0

Plassnik: BiH ne smije gubiti vrijeme na svom evropskom putu

FENA
Ursula Plassnik
Ursula Plassnik
Austrijska ministrica za evropske i vanjske poslove Ursula Plassnik kazala je, poslije susreta s bh. kolegom Svenom Alkalajem, da je ova godina odlučujuća za cijeli Balkan, saopćeno je iz Ambasade Austrije u Sarajevu. "Po mom ličnom uvjerenju, cilj je da Evropska unija, do kraja ove godine, sa svim državama Zapadnog Balkana zaključi ugovorni odnos. Da bi dostigla ovaj cilj, Bosna i Hercegovina ne smije gubiti vrijeme na svom evropskom putu“, riječi su ministrice Plassnik.

Ministrica Plassnik uputila je na zajednički rad na konkretiziranju evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina mora konsekventno nastaviti svoj kurs u pravcu Evrope. Od nove bh. vlade očekujem novi reformski zamah kako bi se otklonile preostale prepreke na njenom putu ka Evropskoj uniji. Zato će biti potrebno da BiH pojačano pokaže sopstvenu odgovornost i svoju budućnost uzme u vlastite ruke,“ kazala je Plassnik.

Ona je podsjetila na uspješno zaključivanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju od strane Crne Gore i podcrtala da, prema tome, nedostaju samo još Bosna i Hercegovina i Srbija.

"Primjer Crne Gore trebalo bi da bude poticaj za oba ova partnera. Naš cilj zaključivanja Ugovora s Bosnom i Hercegovinom uz potrebnu političku volju ostaje i dalje dostižan, kazala je ministrica Plassnik.

Ona je naglasila mnogostruke veze između Austrije i Bosne i Hercegovine.

"Ne samo akcija "Susjed u nevolji" je dobar primjer tijesne ljudske i emocionalne povezanosti između nas“, izjavila je Plassnik. Ona je istaknula brojne privatne inicijative podrške angažiranih Austrijanki i Austrijanaca.

Ministrica je uputila i na to da se, Austrija u okviru Evropske unije, trudi da se u vezi s pitanjem davanja viza dođe do razumnih rješenja kojima će se izlaziti u susret i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Predmet razgovora bila je i uloga islama u Evropi.

Ministrica evropskih i vanjskih poslova Republike Austrije Ursula Plassnik, zajedno s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem otvorit će konferenciju "Islam u Evropi“ koja će 23. marta biti održana u Beču.

"Pitanje "evropskog islama" tiče se svih naših društava. Upravo Bosna i Hercegovina, u kojoj se islam kao dio evropske mnogostrukosti i tradicije vjerodostojno živi, ovdje može mnogo doprinijeti“, kazala je ministrica Plassnik.