Bh. delegacija stigla u London
0

Planiran susret Silajdžića sa Milibandom i Ashdownom

FENA
Haris Silajdžić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Haris Silajdžić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i njegov savjetnik za ustavna i pravna pitanja Damir Arnaut doputovali su večeras u London, potvrdio je Feni Arnaut. Posjetom je planirano da se Silajdžić sutra sastane s Davidom Milibandom, ministrom vanjskih poslova Velike Britanije i s bivšim visokim predstavnikom u BiH Paddyjem Ashdownom.

"Silajdžić će se definitivno sutra susresti i s Ejupom Ganićem. Nadamo se da će sutra u 10 sati Sud odobriti privremeno puštanje na slobodu. Ukoliko se to ne dogodi Silajdžić je dogovorio posjetu Ganiću u britanskom pritvoru za 18.15 sati", dodao je Arnaut.

Damir Arnaut prokomentirao je i izjavu Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, koji je ovu posjetu nazvao "zloupotrebom položaja". Arnaut mu preporučuje da još jednom pogleda Ustav BiH.

Ponovio je da je Ganić primarni razlog posjete Silajdžića Londonu te da to nikada nisu skrivali, ali da će prilikom susreta s Milibandom Silajdžić razgovarati i o aktuelnoj situaciji u BiH.

U isto vrijeme državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je večeras agenciji Srna da političke institucije ne bi trebalo da se miješaju u postupke koji se tiču ratnih zločina.

"Kada je riječ o ratnim zločinima i odgovornosti za najteža krivična dela, mislim da ne treba da se ulazi u politizaciju i da političke institucije niti jedne zemlje ne treba da se mešaju u sam postupak jer taj postupak je pre svega u nadležnosti pravosudnih organa. Mislim da je najbolje za sve zemlje i za dobre odnose među zemljama da to ostane u tom okviru", rekao je Homen povodom pisma jednog broja parlamentaraca BiH upućenog britanskom Parlamentu u kome je zatraženo oslobađanje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

On je istakao da Srbija raspolaže čvrstim dokazima o učešću Ganića u napadu na kolonu JNA u Sarajevu 1992. godine.

Homen je rekao da je Ministarstvo pravde Srbije u zvaničnom zahtjevu za izručenje Ganića poslalo Velikoj Britaniji kvalitetne dokaze, "koji jasno govore o učešću i o samom zločinu, kako Ganića, tako i drugih lica koja su učestvovala u tom događaju".