Uništavanje spomenika
32

Planinari i ljubitelji prirode ogorčeni "divljanjem" motociklista na Hajdučkim vratima

Dž. L.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Dok ljubitelji prirode i planinari stalno apeluju na očuvanje geomorfoloških spomenika prirode kakav su Hajdučka vrata na Čvrsnici, prizori nemarnog ponašanja na ovom prirodnom bogatstvu mogli bi dovesti do urušavanja vrata koja su jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje.

Hajdučka vrata nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice. To je kameni prsten u stijeni, promjera oko pet metara, nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora.

Međutim, zbog prirodnih faktora, pojašnjavaju iz Planinarenje.ba, Hajdučka vrata su prilično oštećena i vrlo lako se mogu urušiti. Stoga planinari često apeluju da se posjetioci ne penju na sami prsten i time ga dodatno opterećuju. Tabla s ovim upozorenjem bila je postavljena pored Hajdučkih vrata, ali nažalost nije se dugo tu zadržala.


Prije nekoliko dana na društvenim mrežama pojavila se fotografija osobe koja je zavezala ležaljku na Hajdučkim vratima, a već jučer ovim spomenikom prirode kružili su motociklisti.

Brojni planinari istakli su putem društvenih mreža kako bi "ovakav vid divljanja trebao biti sankcionisan". Portal o planinarenju i promociji planinskog turizma Planinarenje.ba navodi kako nadležnima neće biti problem identifikovati osobe koje su vozile motocikle po Hajdučkim vrtima te kako je najvjerovatnije riječ o članovima kluba Extreeme Enduro iz Mostara koji su na svojoj stranici podijelili video motociklista na Hajdučkim vratima, a potom ga izbrisali.

U jednom trenutku na videu se može vidjeti kako su motociklisti šlajdranjem točkova odronili dio staze i prilaz Hajdučkim vratima. Video je naišao na brojne osude korisnika interneta.