Predstavljamo
0

FOTO / Plan rada Direkcije za ceste KS u 2011. godini

Piše: Nedžad Jamaković
Svi znamo u kakvom su stanju ceste u našoj zemlji pa nas svaka informacija o asfaltiranju, ili sanaciji saobraćajnica posebno obraduje. Sezona radova je uveliko počela, te vam predstavljamo plan rada Direkcije za ceste Kantona Sarajevo u 2011. godini.

Direkcija će u ovoj godini završiti sanaciju puta R 445 Semizovac - Podlugovi. U prošloj godini pripremili su projektnu dokumentaciju, te su u skladu s tim izvedeni zemljani i radovi na odvodnji, te je položen prvi sloj asfalta na dionici Alića rampa – Podlugovi, dugoj oko 760 metara. U ovoj godini će biti završeni radovi na pješačkim stazama i asfaltiranje kolovoza, te na započetoj dionici do mosta u Gnionici.

Novi most na rijeci Zujevini u naselju Osjek, općina Ilidža, također će biti "kompletiran". Prošle godine je završena većina radova, a ove će godine biti obavljeni još završni radovi na mostu, te izgrađene pristupne rampe na postojeću saobraćajnicu. Izgradnjom ovog mosta i uređenjem korita rijeke Zujevine spriječit će se poplave u ovom naselju.

Zamjena asfalta i ivičnjaka

Predviđena je i sanacija saobraćajnice u ulici Ante Babića, u općini Novi Grad, u dužini oko 650 metara. To podrazumijeva zamjenu asfalta na kolovozu, te djelimičnu zamjenu ivičnjaka. U planu je i sanacija saobraćajnice G transverzala, spoj ulice Ante Babića sa ulicom Bulevar Mimara Sinana, u dužini oko 590 metara. Također je riječ o zamjeni asfalta, te djelimičnoj zamjeni ivičnjaka.

Novcem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija bit će rekonstruiran put Hadžići - Lepenica, tačnije dionica Buturovići - Košćan, koja je duga oko 760 metara. Direkcija za ceste KS će, pak, finansirati sanaciju srednjih stubova kao i mjesta podlokavanja temelja na mostu u ulici Hamdije Čemerlića na Drugoj transverzali.

Kad je riječ o većim projektima, treba napomenuti da je Vlada Kantona Sarajevo u okviru Programa rada još za 2009. budžetsku godinu usvojila projekte kapitalnih investicija, što podrazumijeva izgradnju gradskih saobraćajnica (I i XII transverzala i Južna longitudinala). Nakon toga je potpisano i pismo namjere za kreditiranje ovih projekata između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlade KS. Realizacija je "zapela", odnosno zavisi od operativnosti kreditnog novca i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Za IP odnose zadužene su općine, ali je Kanton taj koji za to treba izdvojiti novac.

Radovi na XII transverzali u martu 2012.

Iz Direkcije za ceste KS su naveli kako će u ovoj godini rješavati IP odnose na XII transverzali i Južnoj longitudinali, te planiraju raspisati konkurs za javne nabavke za izvođenje radova na ovim saobraćajnicama.

"Sredinom marta iduće godine trebali bi početi radovi na ovim saobraćajnicama, a tad bismo trebali početi rješavati i IP odnose na I transverzali, čiji je početak gradnje planiran u 2013. godini", naveli su iz Direkcije.

Radovi na XII transverzali, općina Ilidža, podrazumijevaju kompletiranje Stupske petlje i izgradnju pješačkog podhodnika ispod petlje kao i pratećih objekata uz petlju. Južna longitudinala će ići od Mosta Suade i Olge do IV transverzale, a I transverzala od Kranjčevićeve ulice na Marijin Dvoru do Bara.