BiH
0

Plan ovogodišnjeg rada FERK-a nije odobren

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u današnjem nastavku 29. redovne sjednice u Sarajevu nije odobrio ovogodišnji program rada Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK).

Odbijanje je obrazloženo negodovanjem zbog poznate FERK-ove odluke o poskupljenju električne energije u Federaciji.

Za razliku od programa rada, Dom je prihvatio finansijski plan FERK-a za 2006. godinu, obrazloživši da je to učinjenio iz prostog razloga što FERK kao institucija mora funkcionirati.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta ranije je prihvatio i program rada i finansijski plan FERK-a, a nedugo nakon toga donijeta je poznata FERK-ova odluka o poskupljenju struje. Poslanici tog doma prigovarali su da FERK, obrazlažući u Parlamentu svoj ovogodišnji program rada, nije naznačio i poskupljenje koje će uslijediti.

Danas Dom naroda treba između ostalog da se izjašnjava i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o izvršnom postupku koji je u parlamentarnu proceduru putio poslanik Predstavničkog doma Husein Nanić

Izmjenama tog zakona nude se modeli rješavanja problema pri izvršenju sudskih rješenja, pri čemu se nastoji osigurati funkcionalnost javnih prihoda.