BiH
69

Pionirska dolina dobija na poklon golubove i novu nastambu

Klix.ba
Pionirska dolina i zoo vrt od danas postaju novi dom i mjesto uzgoja i očuvanja autohtonih pasmina golubova sa područja BiH.

Današnjim potpisivanjem ugovora o stručno-edukativnoj saradnji između Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica iz Sarajeva i preduzeća Park, u čijem sastavu je i RZC Pionirska dolina, počela je realizacija projekta očuvanja naših autohtonih pasmina golubova iz naše zemlje.

Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica, prema riječima predsjednika Seada Đoze, koji je danas zajedno sa Safetom Baltićem, direktorom preduzeća Park, potpisao ugovor, već naredne sedmice u zoo vrtu u Pionirskoj dolini počet će izgradnja golubarnika, odnosno nove nastambe za smještaj golubova, a sredstva za izgradnju istog obezbijedit će upravo ovo ekološko društvo.

Društvo za zaštitu i uzgoj ptica Pionirskoj dolini, prema najavama upravnika Esada Tajića, odmah po izgradnji objekta koji će biti smješten u dijelu zoo vrta u kojemu se nalaze i ostale ptice i pernate životinje, donirat će i trideset golubova autohtonih pasmina. Autohtone pasmine golubova moći će vidjeti i o njima učiti posjetioci ovog rekreativno-zabavnog centra sa zoo vrtom.

Cilj ovakve saradnje, prema riječima potpisnika ugovora, je najprije brojnim posjetiocima, a posebno djeci i mladima omogućiti da na jednom mjestu mogu vidjeti koje su to autohtone pasmine golubova u našoj zemlji, da uče o njihovoj zaštiti i uzgoju, da razvijaju svijest o očuvanju i brizi o njima ali i da kao društveno odgovorno udruženje pruže podršku u radu jedinom zoološkog vrta u našoj zemlji, po mnogima najljepše uređenoj i očuvanoj zelenoj oazi u neposrednoj blizini samog centra grada, koja iz godine u godinu uvećava i širi svoje kapacitete i ponudu.

Članovi Ekološkog društva, odnosno ljubitelji ptica, finansirat će i ishranu golubova koji će biti smješteni u novi golubarnik u Pionirskoj dolini, kao i obezbijediti sve uslove za njihovu veterinarsku zaštitu.