BiH
0

Petrović: Snabdijevanje gasom u sezoni grijanja bit će uredno

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i kompanija BH-Gas postigli su dogovor o isplati dijela dugovanja KJKP Sarajevogas prema BH-Gasu kojim je predviđeno da Vlada KS-a tokom naredne sedmice uplatiti dio dugovanja - istaknuto je danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović pojasnio je da je za aprilsku fakturu uplaćeno 1,33 miliona KM, te da treba biti uplaćeno još 4,73 miliona KM, a da će danas biti uplaćeno još 500.000 KM i onda kontinuirano iz tekućeg priliva u narednoj sedmici.

Dodao je da faktura za maj iznosi 3,91 milion KM i da smatra da će dug do početka sezone grijanja biti smanjen za sedam do osam miliona KM.

"Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a je, po zaduženju Skupštine KS-a, dostavilo Vladi modalitete za osiguranje uredne naredne sezone grijanja među kojim je prijedlog za kreditno zaduženje od 10 miliona KM", rekao je Petrović.

Precizirao je da potraživanja KJKP Toplane prema građanima i privrednim subjektima iznose 86 miliona KM, dok dug Toplana prema Sarajevogasu iznosi 89 miliona KM

"Dug Sarajevogasa prema BH-Gasu bit će rješavan usvajanjem Zakona o konsolidaciji i sanaciji komunalnih preduzeća, a na bazi garancije Federacije BiH za zaduživanje na period od 20 ili 30 godina", istakao je Petrović.

Dodao je da je taj zakon već spreman, ali da on nema svrhu bez korekcija cijena ili osiguranog adekvatnijeg pokrivanja poslovanja komunalnih preduzeća iz budžeta.

"Pokrenuli smo postupke naplate dugovanja građana, a samo njih 1.000 duguje Toplanama sedam miliona KM, ali spiskove s imenima ne smijemo objavljivati zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka", kazao je Petrović.

Naglasio je da građani i privredni subjekti koji koriste gas mogu biti sigurni da će tog energenta biti u sezoni grijanja, te da nema potrebe da traže alternativne oblike grijanja.

Direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević izjavio je da je KJKP Sarajevogas njihov najveći potrošač, te da je vrlo bitno da dug bude izmiren ili bar što manji, odnosno da je dinamika plaćanja usklađena s obavezama koje oni imaju prema ruskom Gasprom Eksportu.

Istakao je da su tokom zimske sezone nastojali da građani što manje osjete pregovore koje vode sa Sarajevogasom i da nisu poštivali interne procedure BH-Gasa koje predviđaju da zbog naplate potraživanja nakon pismene opomene bude obustavljena isporuka gasa.

"Svi zajedno moramo raditi na rješavanju ovog problema da bismo imali uredno snabdijevanje tokom sezone grijanja, a do tada bi dug Sarajevogasa prema BH-Gasu morao biti smanjen sa sadašnjih 49,68 miliona KM na oko 35 miliona KM", rekao je Sendijarević.