BiH
91

Petorica biciklista krenuli iz Sarajeva u Banju Luku u čast papi Ivanu Pavlu II

Piše: N. J.
Petorica biciklista župe Brestovsko, kod Kiseljaka, i njenog biciklističkog kluba Sv. Franjo krenuli su danas u 12 sati ispred jučer otkrivenog papinog spomenika u Sarajevu prema Banjoj Luci.
Foto: Fena
Foto: Fena

Oni će se u Banjoj Luci 3. maja susresti s biciklistima koji dolaze iz još šest smjerova, odnosno iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Zadra, Splita i Dubrovnika, te učestvovati u prigodnom dvodnevnom programu u organizaciji biskupa Franje Komarice i Banjalučke biskupije.

Biciklisti su krenuli u Banju Luku iz Hrvatske još jučer, a u okviru Međunarodne biciklijade sv. Ivana Pavla II - Marija Zvijezda. U grad na Vrbasu biciklisti dolaze iz sedam smjerova, gradova i marijanskih svetišta, koja je papa pohodio u Hrvatskoj i BiH.

Iz svakog smjera krenulo je pet ili više biciklista, kako bi se u subotu, 3. maja, njih 40-ak okupilo u Banjoj Luci, na Petrićevcu. Geslo biciklijade je: "Proljeće vjere - Za mir, suživot i napredak u istini, pravdi, ljubavi i slobodi".

Foto: Fena
Foto: Fena

Projekt su podržali biskup Komarica, Međureligijsko vijeće BiH u Sarajevu, Vojni ordinarijat RH, IIPT - Internacionalni institut za promidžbu mira kroz turizam, Hrvatski biciklistički savez, Biciklistički savez Bosne i Hercegovine i drugi.

Fra Damir Pavić koji predvodi grupu biciklista iz Kiseljaka, odnosno Sarajeva, za portal Klix.ba je kazao kako im nešto lošije vrijeme ne smeta na ovom putu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Malo čovjek pokisne, malo progrije sunce i tako. Bit će kako da Bog, a mi se nadamo da će uz Božiju pomoć sve proteći kako treba", rekao je Pavić.

Biciklisti su prije polaska iz Sarajeva svratili na ćevape na Baščaršiju.