BiH
2

Biskup Komarica dočekao brojne bicikliste u Banjoj Luci

FENA
Biskup banjalučki Franjo Komarica izrazio je zadovoljstvo jer se danas veći broj biciklista okupio u Banjoj Luci, na Petrićevcu – mjestu gdje je sv. Ivan Pavao II slavio svetu misu prilikom svoga pastoralnog pohoda Banjoj Luci, ističući da je ovo poruka mira i ukazivanja na značajne vrijednosti čovjekoljublja.

Nakon dočeka biciklista iz svih smjerova ispred Franjevačkog samostana na Petrićevcu, biskup Komarica je rekao da je ovo dragocjeni poklon ne samo katolicima, već i drugim žiteljima Banje Luke.

"Ovaj čin je upriličen u povodu velikog događaja, koji su prije nekoliko dana imali u Rimu, službenog potvrđivanja svetim pape Ivana Pavla II, i kojeg smo i mi i prije smatrali velikim i pred Bogom i pred ljudima", ukazao je monsinjor Komarica.

Posebno je bio radostan je su biciklisti pristigli iz više gradova i država.

"Nakon izuzetnog događaja za Banju Luku i za cijeli ovaj kraj, ne samo za katolike, već i druge ljude, koji se dogodio prije 11 godina, kada je veliki čovjek čovječanstva došao u ovaj grad, doista sam ne malo ugodno iznenađen da su ljudi potegli iz daleka, iz sedam gradova, iz Sarajeva i susjedne Hrvatske da dođu k nama u Banju Luku u spomen na papu Ivana Pavla i njegov dolazak u Banju Luku", rekao je biskup Komarica.

On je pozdravio potez biciklista, njihovu žrtvu, trud i ljubav prema onima vrednotama koje je papa Ivan Pavle zastupao, ističući da zaslužuju svako divljenje.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Sportisti inače u mnogo čemu prednjače u jednom plemenitom stavu i prema životu, zajedništvu i druženjima i nekim vrijednostima koje su danas popularne kao samoodricanje, kao žrtva i ljubav prema božijoj prirodi koja nam je data na čuvanje i prema drugim ljudima koje žele susretati i prenositi nam svoje poruke, a to je mirotvorstvo i istinsko čovjekoljublje", istakao je biskup Komarica.

U povodu kanonizacije pape Ivana Pavla II., Misijska Europska Inicijativa "Kristov stol" iz Zagreba, od 30. aprila do 3. maja, organizirala je biciklijadu "Marija Zvijezda - Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II", s krajnjim ciljem u Banjoj Luci.

U tom gradu, na Petrićevcu, sastali su se biciklisti iz sedam smjerova, gradova i Marijanskih svetišta koja je pohodio sv. Ivan Pavao II, prigodom svojih pet pastoralnih pohoda Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Osijek, Zagreb, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik i Sarajevo).

Geslo biciklijade je "Proljeće vjere - za mir, suživot i napredak u istini, pravdi, ljubavi i slobodi".

Projekt su podržali banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, Međureligijsko vijeće BiH u Sarajevu, Vojni ordinarijat RH, IIPT - Internacionalni Institut za promociju mira kroz turizam, Hrvatski biciklistički savez, Biciklistički savez Bosne I Hercegovine.

U večernjim satima u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci bit će priređen prigodni duhovni program, a svim sudionicima biciklijade bit će uručena priznanja.