Sjednica Parlamenta FBiH
84

Penzionisani vojnici danas protestuju u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je predloženom dnevnom redu Prijedlog zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, sazvana je za danas u Sarajevu.

Penzioneri vojni osiguranici, nezadovoljni zbog ovog zakona, najavili su proteste koji treba da počnu ispred zgrade Parlamenta uporedo sa sjednicom Predstavničkog doma.

Usvajanje predloženog zakona u pripremljenoj formi navodi se kao uvjet za daljnju novčanu tranšu na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u protivnom, predviđaju se loše budžetske prilike u Federaciji.

Penzioneri, vojni osiguranici, koji imaju već ustanovljene penzije po drugom federalnom zakonu, nezadovoljni su što će novim, najavljenim jedinstvenim zakonom, njihove penzije, u odnosu na dosadašnje, biti umanjene u prosjeku 55 posto, kako ističu, zbog uvođenja velikog broja novih korisnika.

Zato traže da ostanu u dosadašnjem "svom" zakonu i da ih zakonodavac ne predviđa u novoj legislativi. Istovremeno ističu da nemaju ništa protiv da pravom na povoljnije penzioniranje budu zbrinute i ostale boračke kategorije.

Predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Fehim Škaljić i Radoje Vidović kazali su prije dva dana novinarima da su na predloženi novi zakon pristigle brojne primjedbe.

Nakon njihovog sastanka s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda rečeno je da će naredna MMF-ova tranša po stand-by aranžmanu doći u pitanje za budžet Federacije ako novi, jedinstveni federalni zakon, ne bude usvojen do 31. marta.

Jedinstevni federalni zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca predložen je Parlamentu iz Vlade FBiH, prvobitno po skraćenom a potom po hitnom postupku.

Štab za najavljene današnje proteste više boračkih udruženja u FBiH jučer je zaključio da su sve planirane obaveze izvršene i pozvao penzionere vojne osiguranike u FBiH da se okupe ispred zgrade Parlamenta, počev od 10.00 sati.

  • Osnovni zahtjevi na protestima su slijedeći: da budu usvojeni naši amandmani na predloženi zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, kojima će se iz ovog zakona brisati korisnici prava na penziju, ustanovljeni Zakonom o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima („Službene novine Federacije BiH“, broj: 42/11 i 37/12).

Ako naši amandmani ne budu usvojeni, treba u cjelosti odbaciti Prijedlog zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, koji je Vlada FBiH dostavila u parlamentarnu proceduru 14.3. 2013.godine.

Štab za proteste je u saradnjii s nadležnim organima u Kantonu Sarajevo i FBiH preduzeo neophodne sigurnosne mjere da protesti proteknu mirno i dostojanstveno - navedeno je u saopćenju Štaba za proteste, odnosno iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH čiji je predsjednik Ismet Harbinja.