BiH
56

Penzioneri upozorili Vladu FBiH: Kredit od 63,7 miliona KM za isplatu penzija nije rješenje problema

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kredit od 63,7 miliona KM, kojim će se osigurati isplata penzija u Federaciji BiH do kraja ove godine, bit će operativan već od sutra. Penzioneri pozdravljaju ovu aktivnost Vlade Federacije BiH, ali u isto vrijeme upozoravaju vlast da ovakvim potezima samo gase požare i ne rješavaju probleme penzionera.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao je za Klix.ba kako oni podržavaju kredit koji je podigla Vlada Federacije BiH, odnosno Federalni zavod PIO kako bi se penzije isplatile na vrijeme.

"Ipak, mi smatramo kako to nije rješenje već gašenje požara. Rješenje je samo da se u potpunosti sanira Fond zavoda PIO/MIO, a on se u ovom trenutku može sanirati samo tako da dužnici vraćaju svoj dug. Odnosno da oni dižu kredit i vrate novac Fedralnom zavodu PIO", rekao je Rapa.

Pojasnio je da samo državne firme duguju penzionerima više od 450 miliona KM i da bi u prijevodu to značilo da uopće ne bi bilo potrebe za kreditom ako bi se ovaj dug vratio.

"Time bi u potpunosti bio saniran Fond PIO, čak bi se i naše penzije mogle povećati za desetak posto. Sve dok se Fond ne sanira u potpunosti bit će problema u vezi s isplatom penzija i stalno će se morati tražiti sredstva da se pokrije taj deficit koji u ovom trenutku iznosi 200 miliona KM", kazao je Rapa.

Kako kaže, penzioneri pozdravljaju kredit zbog činjenice da je dogovoreno da kamate vraća Vlada FBiH, a ne penzioneri.

"Kamate ne idu na teret penzionera nego će biti namirene iz budžeta Federacije BiH. To nam je ministar obećao i mi vjerujemo da će tako biti", rekao je Rapa.

Prema informacijama koje ima, već sutra bi kredit trebao biti operativan.

"Naravno, to sve stoji ako su tačne informacije koje smo dobili iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH", dodao je Rapa.