Demokratski blok
0

Penzioneri u BiH dovedeni na samu ivicu egzistencije

FENA
Demokratski blok (SDUBiH, Stranka penzionera BiH, LDSBiH i E-5) reagirao je danas u povodu teškog položaja penzionera kao najugroženije kategorije stanovništva.

"Dok se građani u BiH teškom mukom bore sa stalnim povećanjima troškova života, a penzioneri predstavljaju najugroženiju socijalnu kategoriju društva, aktuelna vlast u FBiH ne radi ništa osim što se bavi kadrovskim kombinacijama i donosi odluke poslije kojih je broj siromašnih u BiH sve veći i veći", navodi Demokratski blok u saopćenju za javnost.

Stranke Demokratskog bloka smatraju da je nepostojanje moralnog digniteta i socijalne osjetljivosti karakteristika koja provejava političkom scenom u BiH gotovo 15 godina, te da se to najbolje može vidjeti na primjeru penzionera, koji u svakom uređenom demokratskom društvu kao građani uživaju veliki ugled, ali u BiH su kao populacija izloženi stalnim ponižavanjima.

"Zadnji primjer očitog ponižavanja penzionera, predstavlja novo povećanje ukupnih troškova života, odnosno komunalnih usluga, koje aktuelna vlast pravda sa simboličnim povećanjem penzija od svega 6,7 posto", navodi se u saopćenju.

Iz Demokratskog bloka upozoravaju da ovakav način opravdavanja poskupljenja električne energije i prirodnog gasa, naprosto vrijeđa intelekt penzionera i suštinski predstavlja samo zamazivanje očiju.

Navode da nakon tri do četiri decenije stvaranja ove države "penzioneri su s ovakvim arogantnim ponašanjem aktuelnih vlasti dovedeni na samu ivicu egzistencije, bez nade da će im životni standard biti povećan u skoroj budućnosti".

Stoga, stranke Demokratskog bloka od aktuelnih vlasti traži da prekinu s praksom ponižavanja penzionera i da se prema njima odnose s dužnim poštovanjem, te da nađu riješenja da bi spriječili dalje socijalno raslojavanje i težak položaj penzionera i većine građana u BiH koji žive na ivici siromaštva.

"Nažalost, ponovo se potvđuje činjenica da promjena vlasti u BiH opet nije donijela kvalitetne promjene u strukturi društva kakvim smo se nadali. Na jeftinim i nostalgičnim predizbornim porukama poput "Država za čovjeka" i "Vratiće se Walter..." opet su profitirali pojedinci, politički lideri i njihove stranačke oligarhije, a nadati se da će naši penzioneri zajedno s nama doživjeti neka bolja i humanija vremena", stoji u saopćenju.