Izdvojeno 350.000 KM
596

Penzioneri s minimalnom penzijom Općine Novo Sarajevo će dobiti 50 KM jednokratne pomoći

S.H.P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić danas su potpisali sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći penzionerima s područja ove općine. Svi penzioneri s minimalnom penzijom uz junsku penziju dobit će i 50 KM pomoći.

Koldžo je kazao da su već u aprilu penzioneri sa spiska Udruženja penzionera dobili jednokratnu penziju. Tada su penzioneri morali ispunjavati i određene kriterije. Prvi je bila minimalna penzija, a drugi kriteriji su bili i broj članova u domaćinstvu, zdravstveno i opće imovinsko stanje.

"Prvu fazu smo realizirali s aprilskom penzijom, a onda smo ušli u ovu duboku krizu prouzrokovanu pandemijom koronavirusa. Kada je donesen korona-zakon, mi smo pristupili pružanju pomoći s našeg nivoa, a bazirali smo se na pomoć onima koje ovaj zakon nije predvidio. Ova sredstva predvidjeli smo u rebalansu budžeta", rekao je Koldžo.

Pravo na jednokratnu pomoć imaju penzioneri s područja Općine Novo Sarajevo koji primaju minimalnu penziju, a nisu obuhvaćeni jednokratnom pomoći od općine Novo Sarajevo isplaćenom uz aprilske penzije, sve u cilju ublažavanja socijalno-ekonomskih posljedica pandemije.

Jednokratna pomoć od 50 konvertibilnih maraka penzionerima će biti uručena uz junsku penziju.

Isplata će se izvršiti jednokratno na način da će Općina Novo Sarajevo izvršiti prijenos sredstava Federalnom zavodu PIO, koji će na osnovu spiskova koje posjeduje i doznačenih finansijskih sredstva od Općine, penzionerima sa spiska, uz tekuću penziju izvršiti prijenos sredstava u pojedinačnom iznosu od 50 KM s naznakom "Donacija Općine Novo Sarajevo", bez naknade.

"Naša uloga je da sredstva provedemo transparentno i uredno i da ne bude nekih grešaka i problema pravne prirode. Općina Novo Sarajevo je izdvojila 350.000 KM za ovu namjenu, što je ogroman iznos. I nadam se da će im pomoći da riješe nešto od svojih problema. Ovo je veoma značajna i pozitivna stvar", zaključio je direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.