BiH
3

Penzioneri i povratnici u Novo Goražde protestuju: Kako da se liječimo?

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Pred Domom zdravlja u Novom Goraždu danas su se okupili penzioneri i povratnici u ovu opštinu kako bi izrazili nezadovoljstvo jer Dom zdravlja zbog blokade računa ali i drugih nagomilanih problema već nekoliko dana ne pruža zdravstvene usluge pacijentima.

Podsjetimo da je blokadom računa koja se dogodila nakon pravosnažnih presuda uposlenika ove zdravstvene ustanove, koji su posljednju platu primili za april prošle godine, obustavljeno i pružanje zdravstvenih usluga, a na površinu izašlo i niz problema, od nedostatka lijekova do uslova pružanja usluga pacijentima.

Penzioneri su ogorčeni te ističu kako im je Dom zdravlja itekako potreban, bilo da je riječ o ovoj ili najmlađoj populaciji u ovoj opštini.

"U zadnje dvije godine u naše udruženje su se učlanila dva penzionera, a 80 ih je umrlo. Ako ovo ukinemo, onda ni nas nema", kaže Dušan Todorović, predsjednik Udruženja penzionera.

Probleme imaju i povratnici, posebno oni sa ličnim kartama u ovoj opštini. Nezadovoljni građani danas su dali punu podršku uposlenicima Doma zdravlja koji su i sami dovedeni na ivicu egzistencije.

"Kako da se ja liječim kad ni oni nemaju. Žena mi 90 posto invalid, kod kuće leži i nema uslova da se liječi. Lijekovi 70 maraka, a ja na birou nemam primanja. Gdje ja sad da idem?", pita se Dževad Ćosović, jedan od prvih povratnika u ovu opštinu.

Istovremeno, u zgradi opštine Novo Goražde organiziran je sastanak načelnika nekoliko opština istočnog dijela RS-a. U Domovima zdravlja u Čajniču, Rogatici, Višegradu i Rudom skoro da su identični problemi. Zato su sa sastanka upućeni apeli javnosti o katastrofalnom stanju u kojem se nalazi cjelokupan zdravstveni sistem u ovom dijelu Republike Srpske.

"Do blokade računa doći će i kod nas. Zdravstvene ustanove svakog dana se sve više kreditno zadužuju, i ako se takva politika nastavi u zdravstvu onda nama niko ne može pomoći. Isti slučaj imamo i sa javnom rasvjetom. Ima opština koje Elektroprivredi duguju milionske cifre za javnu rasvjetu ali zato što su politički miljenici niko ne reaguje, dok se na drugoj strani zbog par desetina hiljada maraka odmah isključuje javna rasvjeta", poručio je Slaviša Mišković, načelnik Opštine Višegrad.

Sastanku je prisustvovao i Vukota Govedarica, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. On tvrdi kako su problemi u zdravstvenim ustanovama posljedica "osvete" vladajuće garniture prema opštinama u kojima vlast nema SNSD.

"To je svima vidljivo. Propisi se primjenjuju selektivno tako da ostaje utisak da se Vlada RS-a na ovaj način obračunava sa opštinama u kojima nije na vlasti SNSD. Ovdje se blokira račun Dom zdravlja a ima zdravstvenih ustanova čije su obaveze na desetine puta veće pa ne dolazi do blokade.Ovaj maćehinski odnos Vlade RS-a mora prestati, i propisi trebaju biti jednaki za sve", kazao je Vukota Govedarica, poslanik u NSRS-a.

Kako saznajemo već sutra će protestirati uposlenici Doma zdravlja u Višegradu, a proteste najavljuju i zdravstveni radnici iz Čajniča i Rudog. Račun je blokiran i Domu zdravlja u Han Pijesku zbog duga od 60.000 KM.