Intervju za BHRT
56

Pendeš: Pojedine kolege iz Trojke se ne ponašaju kao vlast i ne preuzimaju odgovornost

S. M.
Marina Pendeš (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš (HDZ) u intervju za BHRT u emisiji "Jedan" kazala se koalicioni partneri HDZ-a koji su ranije bili opozicija još uvijek ne snalaze.

"Lično smatram da bi trebao biti viši nivo konsenzusa između nas koji činimo većinu u Bosni i Hercegovini. Ponekad, to je moje lično mišljenje, čini mi se da naše kolege iz određenog broja stranaka koji su do sada bili opozicija, još uvijek se u potpunosti ne snalaze. Nadam se, da mi neće to zamjerit", rekla je Pendeš.

Pendeš smatra da se stranke Trojke, nekada ne ponašaju kao vlast, i ne preuzimaju odgovornost za učinjeno i neučinjeno. Zamjera im i što pokreću određene inicijative mimo Vijeća ministara.

"Ja sa ministrima koje je HDZ predložio imam dobru saradnju i ne trebam pokretat inicijativu, nego našim koordinacijama i komunikacijama predlažem određena rješenja. U tom smislu smatram da možda još uvijek se nismo navikli da smo svi u poziciji", kaže Pendeš.

Pendeš smatra kako će u oba doma državnog Parlamenta biti usvojeni Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), te Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Vjeruje i da postoji saglasnost "da prođu izmjene Izbornog zakona".

"Nije suština samo u izmjeni Izbornog zakona da vi napravite, uvjetno rečeno, kozmetičke izmjene Izbornog zakona, na način što ćete uvesti elektronsko glasovanje, za koje ja ne znam u kojoj državi Evropske unije to postoji, jer su neke bile uvele pa su uvidjele da to otvara mogućnost veće manipulacije nego fizičko prebrojavanje glasova. Ja se nadam da ćemo mi to kao većina podržati na način na koji su se dogovorili politički lideri i postigli konsenzus, kako sam ja shvatila iz izjava svih njih koji su prošle sedmice imali sastanak", ocjenjuje Marina Pendeš.

Govorila je i o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

"Smatram da nije suština samo članstvo u EU i otpočinjanje pregovora, nego je suština i bit da mi u Bosni i Hercegovini nađemo konsenzus kako bismo ovu Bosnu i Hercegovinu, državu tri konstitutivna naroda i onih koji se tako ne izjašnjavaju stvarno učinili prostorom dobrog življanja", govori delegatkinja Pendeš.

Ona smatra da je svaka posjeta predstavnika EU Bosni i Hercegovini, pa i ovosedmična, pozitivan iskorak i potvrda da je naša država na pravom putu. Ne smatra da je rješenje pogurati zemlju u EU preko reda.

"Ne čini nama niko uslugu ako nam, na lijepe oči kaže, evo otpočinjemo pregovore. Jako je bitno, a mislim da je to gospođa Borjana Krišto, kao predsjedavajuća Vijeća ministara istaknula u svom obraćanju, da uradimo ono što smo preuzeli. Mislim da u narednom periodu, da će određeni set zakona koji je usvojen i još je u fazi usvajanja u Vijeću ministara, doći u Parlament i da ćemo mi zbilja zasluženo otpočeti pregovore", rekla je Pendeš.