BiH
0

Pećanac: SDU se ne može kupiti jednim ministarskim mjestom

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Nermin Pećanac kazao je danas, obraćajući se 58 prisutnih delegata Glavnog odbora SDU-a, da niti jedno ministarsko mjesto ne može i neće biti iznad principa ove partije.

Napomenuo je da SDU slavi 11 godina od osnivanja, a nastala je, kako je kazao, kao odgovor na sve jače odstupanje Socijaldemokratske partije (SDP) BiH od temeljnih principa socijaldemokratije, te se od tada SDU zalaže za prava građanina iznad ličnih interesa pojedinaca.

Osim što je pobrojao ostvarene rezultate stranke u proteklom periodu s posebnim osvrtom na ostvarene izborne rezultate prošlogodišnjih lokalnih izbora Pećanac je govorio i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Kantonu Sarajevu gdje je uz svog stranačkog kolegu ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatka Petrovića podnio ostavku na ministarsko mjesto.

"SDU nije ničiji privjesak niti satelit. Ne mogu nas kupiti za jedno ministarsko ili direktorsko mjesto jer mi nikada nećemo odstupiti od svojih principa. Nećemo prihvatiti nepotizam i jednonacionalnost u upravljačkim strukturama javnih preduzeća, a neću prihvatiti ni da primitivizam bude iznad 'pameti'", jasno je kazao Pećanac u obraćanju delegatima Glavnog odbora SDU-a.

Ovakav stav ponovio je i u izjavi za medije dodajući da SDU neće biti ničiji alibi za ostvarenje pojedinačnih interesa te dodao da niko neće krojiti njihova pravila ponašanja kojih su se pridržavali i kada su bili u opoziciji, a tako će ostati i kada su dio parlamentarne većine u Skupštini KS.

Najavio je da će sljedeće sedmice biti održana sjednica Predsjedništva SDU-a na kojoj će biti donesen konačan stav o tome da li će Pećanac i Petrović nastaviti obavljati ministarske dužnosti ili ne, a potpredsjednik SDU BiH Miro Lazović izrazio je optimizam da će uvjeti SDU-a biti ispoštovani te da će ova parlamentarna većina nastaviti raditi.

Sastanak parlamentarne većine u Skupštini KS s predstavnicima Vlade KS održan je jučer kojem je prisustvovao i Lazović, a predstavnicima medija je kazao da su zaključci usvojeni na tom sastanku u cilju prevazilaženja situacije koja se tiče ostavke ministara.

"Premijer KS-a Suad Zeljković nije prihvatio ostavke Pećanca i Petrovića, a time su stvorene pretpostavke da se može razgovarati i tražiti rješenje. Dogovoreno je da politički dogovori oko kadrovskih rješenja moraju biti usklađeni s dogovorima resornih ministara. Jasno je rečeno šta su kompetencije zakonodavne, šta izvršne vlasti, a šta političkih partija", istaknuo je Lazović.

Jučerašnji sastanak napustio je zastupnik SDU-a u Skupštini KS Mujo Hošić jer, kako je novinarima pojasnio, nije mogao pristati ne samo na jednonacionalni sastav upravljačkih struktura javnih preduzeća nego ni na to da je u upravljačkim strukturama bilo mnogo nepotizma i nekompetencije.

"U upravnim odborima bile su braća, sestre, djeca i supruge pojedinaca iz parlamentarne većine, a u upravljačkim strukturama su nekompetentni ljudi i to ne mogu razumjeti", istaknuo je Hošić.

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora usvojeni su izvještaji o provedenim aktivnostima tokom lokalnih izbora kao i izvještaj o radu Predsjedništva SDU-a BiH.