BiH
56

Pećanac: Policajci KS imaju naredbu da ne upotrebljavaju silu na protestima

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da sarajevski policajci imaju naredbu da ne upotrebljavaju silu osim u iznimnim slučajevima kada budu ugroženi njihovi životi ili životi demonstranata koji su došli na miran način da izraze svoje nezadovoljstvo sveukupnom ekonomskom situacijom u zemlji ispred zgrade Vlade KS.

Podsjetio je da je i na jučerašnjem sastanku u zgradi Vlade Federacije BiH rečeno da je sigurnosna situacija u Federaciji narušena, ali policajci MUP-a KS u ovom trenutku na najbolji način rade svoj posao.

Pećanac je pozvao demonstrante da s policijom pomognu u ukanjanju onih koji su na proteste došli kako bi pravili nered, a ne da opravdano izraze protest zbog lošeg stanja u zemlji.

"Policija ima naredbu da ne upotrebljava silu osim u slučaju kad budu ugroženi životi policajci ili demonstranata koji su došli na miran način da izraze svoje nezadovoljstvo ili da se bude ugrozila imovina", zaključio je Pećanac.

Više stotina građana okupilo se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, nekoliko demonstranata je povrijeđeno i uhapšeno, a ekipe hitne medicinske pomoći su evakuirale povrijeđene.

Ulice su blokirane, a vika i psovke demonstranata okupljenih oko zgrade Vlade Kantona Sarajevo se ne stišava.