BiH
1

Pećanac: Odluka Ustavnog suda FBiH je dobar znak

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Socijaldemokratska unije (SDU) BiH smatra da je odluka Ustavnog suda FBiH o poništenju odluke o smjeni Denisa Zvizdića i Stanka Primorca dobar znak da se nešto dešava i da pravna država može zaživjeti kad imate hrabre ljude koji se drže Ustava, ali da je isto tako još mnogo toga potrebno promijeniti da se u potpunosti vrati povjerenje građana u pravnu državu.

"Trebat će još vode da protekne i odluka bude doneseno da vrati povjerenje građana u pravnu državu. Država se ne pravi na mišićima, nego poštujući Ustav i zakone. Ako to nije dobro, treba mijenjati", kazao je predsjednik SDU BiH na pres-konferenciji u Sarajevu Nermin Pećanac.

Upozorio je na činjenicu da "u ovoj državi još niko nije odgovarao zbog neustavnog djelovanja".

"Kad prvi put neko bude procesuiran zbog neustavnog djelovanja, onda možemo reći da nam se vraća povjerenje u pravnu državu", kazao je Pećanac.

Ustavni sud FBiH donio je jučer rješenje kojim se poništavaju odluke donesene na 16. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 26. juna kad su većinom glasova nove parlamentarne većine smijenjeni rukovodioci tog doma Denis Zvizdić (SDA) i Stanko Primorac (HSP). Prema toj odluci Ustavnog suda ništavna su imenovanja predsjedavajućeg Fehima Škaljića (SBB BiH) i potpredsjedavajućeg Tome Vidovića (SDP).