BiH
0

PDP: Revizija potvrdila nenamjensko trošenje sredstava u zdravstvu RS-a

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) ocijenila je danas da revizorski izvještaj o radu Ministarstva zdravlja Republike Srpske u 2011. predstavlja novi dokaz da ministar Ranko Škrbić i njegov tim nisu posvećeni rješavanju problema u zdravstvu te da ih samo zanimaju "vlastiti interesi i privilegije".

Višemilionske investicije u zdravstvo u mandatu ministra Škrbića koje nisu dale željene efekte, najava poskupljenja participacije, poražavajuće stanje u Kliničkom centru Banja Luka i veliko nezadovoljstvo građana zdravstvenim uslugama samo su neke od karakteristika zdravstva za vrijeme SNSD-ove vladavine, smatra ova stranka.

Zvanične potvrde revizora o tome da je u samom Ministarstvu zdravlja kršen Zakon o budžetskom sistemu RS-a, da su sredstva trošena nenamjenski te da su vršene sumnjive javne nabavke dodatno pokazuje da su u ovoj oblasti hitno potrebne ozbiljne promjene i da se to ne može očekivati dok zdravstvo vodi ministar Škrbić, navodi PDP u saopćenju.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a upozorila je da je Ministarstvo zdravlja RS-a „"probilo" odobreni budžet za 695.690 KM te da se navedeni iznos odnosi na izmirene obaveze po osnovu PDV-a u 2011. godini za Projekt modernizacije bolnica u BiH (faza II), a istovremeno nije evidentiralo povrat uplaćenog PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje u iznosu od 1.360.934 KM.

Resor Ranka Škrbića je isplatilo naknade za troškove mobilnih telefona, u iznosu od 12.008 KM, iako je postojao zaključak Vlade RS-a da se ne izdvajaju budžetska sredstva za te namjene.

Ministarstvo nije provodilo Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke materijala za održavanje opreme i vozila te nabavke usluga održavanja opreme za vozila.

Istovremeno, s pozicije „Kapitalne doznake socijalnim institucijama“ preraspoređena su sredstva od 561.471 KM na poziciju "Izdaci za neproizvedenu stalnu imovinu", a sredstva su namijenjena za kupovinu poslovnog prostora za potrebe Zavoda za socijalnu zaštitu, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, tj. nije u skladu s namjenama predviđenim planom budžeta.

Revizija je utvrdila i da dodjela sredstava za subvencije, grantove i doznake na ime socijalne zaštite nije vršena u potpunosti u skladu s planiranim namjenama, na transparentan način i nije ostvarena odgovarajuća kontrola namjenskog trošenja dodijeljenih sredstava.

Također, ni nabavka usluga za povezivanje baza podataka timova porodične medicine i informacioni sistem za elektronsko propisivanje lijekova (e-recept), nije provedena na transparentan način i nije osigurana konkurentnost, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, iako vrijednost ugovorenih usluga iznosi do 1.660.000 KM.

Revizija je upozorila da, nakon implementacije zaključenog ugovora, data centar i informacioni sistem e-recept, nisu u vlasništvu Ministarstva, već dobavljača, što nije u skladu s očekivanim, odnosno definiranim projektnim zadatkom.

Naime, za ugovorenu vrijednost Ministarstvo može koristiti informacioni sistem oko 6,4 mjeseca.

Nakon toga, korišćenje sistema zavisi od produženja zaključenog ugovora ili uspostavljanja data centra i informacionog sistema u vlasništvu Ministarstva uz nepoznate troškove (otkup ili razvoj nove aplikacije, troškovi instaliranja, podešavanja na centralnim i korisničkim aplikacijama).

I prilikom nabavke putničkih vozila korišćen je postupak nabavke zamjene „staro za novo“, ali tako što nisu poštovani osnovni principi, definirani Zakonom o javnim nabavkama, pa je prilikom prodaje starih vozila postupkom ''staro za novo'' ostvaren kapitalni gubitak od 33.149 KM.