BiH
0

PDP: CIK je kažnjavajući Vučurevića uticao na izborne rezultate

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom odluke Apelacionog vijeća Suda BiH, kojom je ukinuta kazna Centralne izborne komisije (CIK) BiH izrečena Slavku Vučureviću o oduzimanju mandata, Partija demokratskog progresa (PDP) upozorava da je "ovo još jedna potvrda da je CIK u potpunosti pod kontrolom SNSD-a i da radi isključivo u funkciji ove političke partije i njihovih partnera“.

"Odluka Suda BiH je pokazatelj da je CIK, kažnjavajući nosioca liste PDP-a u izbornoj jedinici devet, samo nekoliko dana prije izbora, najdirektnije uticala na predizborni ambijent, na raspoloženje birača i tok kampanje, a samim tim i na izborne rezultate", navodi se u saopćenju PDP-a.

Smatraju da je CIK, "u zajedničkom dejstvu sa režimskim SNSD-ovim medijima u Banjoj Luci, nepravedno je ocrnila PDP i opoziciju, čime je direktno uticala ne samo na rezultate u izbornoj jedinici devet, nego na teritoriji cijele Republike Srpske, uključujući i rezultate za funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH“.

PDP smatra da CIK BiH, kao glavni izborni institucionalni autoritet, "mora da snosi odgovornost za donošenje pomenute odluke, odnosno za neprimjereno i nedemokratsko svrstavanje na jednu stranu u izborima“.