BiH
49

PD Željezničar organizuje tradicionalni uspon "Svi na Trebević"

Klix.ba
Planinarsko društvo Željezničar iz Sarajeva će u nedjelju, 10. aprila 2016. godine organizovati tradicionalni planinarski uspon "Pješačenjem do zdravlja - svi na Trebević".

Ovaj uspon ima tradiciju od preko tri decenije, a redovno ga pohode planinari iz Sarajeva i ostalih gradova u BiH. Ove godine će se usponu pridružiti i članovi PD Javorina sa Pala.

Mjesto okupljanja planinara je ispred Inat kuće, kod sarajevske Vijećnice, u nedjelju, 10. 4. od 8:00 do 8:30 sati, gdje će se izvršiti i popis učesnika, a nakon čega se kreće planiranom rutom: Inat kuća - Pogledine - Bob staza - Prvi šumar (hotel Pino) - dom Vaso Miskin Crni - Vrh Trebevića.

Bitno je napomenuti da su roditelji sa djecom i više nego dobrodošli da se priključe usponu, što mogu učiniti od 10:00 sati na lokaciji Prvog šumara (hotel Pino), odakle će, zajedno sa ostalim planinarima, nastaviti put ka vrhu poznate sarajevske planine.

Povratak u Sarajevo je planiran do 17:00 sati, a sudeći prema prognozi očekuje nas oblačno vrijeme bez padavina, sa temperaturom do 10 stepeni. Neophodno je sa sobom ponijeti dovoljno hrane i vode u ruksaku, te rezervnu odjeću i adekvatnu obuću. Na ruti postoji i izvor, te će se planinari moći okrijepiti i poznatom Trebevićkom vodom.

Organizatori napominju da je uspon besplatan za sve građane i građanke, bez obzira da li su članovi nekog od planinarskih društava, a vođa izleta je Velid Alibašić, dugogodišnji planinar i član PD Željezničar.