BiH
0

Pauza Vijeća ministara zbog RAK-a

SRNA
Vijeće ministara BiH prekinuo je današnje zasjedanje i data je pauza, jer Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije ispoštovala odluku ove institucije o prebacivanju viška prihoda nad rashodima Agencije u iznosu od 3.196.000 KM na jedinstveni trezorski račun.

"Odlučili smo da napravimo pauzu dok ne budu provedene sve odluke Vijeća ministara BiH. Niko nema pravo da tumači odluke Vijeća ministara BiH, nego da ih provodi", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić na konferenciji za novinare.

On je naveo da su ta sredstva namijenjena kompaniji Microsoft za licencu i dodao da nema potrebe da BiH plaća zatezne kamate i kursne razlike. 

Špirić je istakao da je bilo zahtjeva da transfer sredstava bude uslovljen ponovnim imenovanjem Kemala Huseinovića za direktora RAK-a. 

On je naveo da građani raznih zemalja preko svojih ambasada u BiH, među kojima su i SAD i Velike Britanije, upućuju pritužbe za zloupotrebu autorskih prava. 

"RAK je dužan da to sankcioniše, ali neće nikom od emitera da se zamjera", naglasio je Špirić. 

Prema njegovim riječima, pauza u zasjedanju Vijeća ministara BiH može trajati pola dana, dan ili u nedogled, odnosno dok svi koji su obavezni da poštuju odluke Vijeća ministara BiH to i ne učine.  
"Vjerujem da će odluka biti ispoštovana, a sjednica nastavljena, jer se na njenom dnevnom redu nalazi i odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.