BiH
0

Pašić: Ljudska prava u BiH na najnižoj razini, to se vidi golim okom

FENA
Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Safet Pašić usprotivio se u današnjem saopćenju za javnost ocjenama koje se iznose u medijima te u izjavama nekih zvaničnika i koje predstavljaju pokušaj okrivljavanja državne institucije ombudsmena zbog neuspjeha reforme, odnosno objedinjavanja institucija ombudsmena u Bosni i Hercegovini.

"Pokušava se javnosti predstaviti da je uzrok tome neimenovanje novih državnih ombudsmena, što je potpuno netačno. To služi samo onima kojima je stalo da se što duže održe na tim pozicijama u entitetima, bilo iz političkih, bilo iz materijalnih razloga. Zbog toga i daju takve izjave.

Nažalost, do takve pogrešne konstatacije stalo je i nekim poslanicima u parlamentu BiH koji po svaku cijenu na poziciju državnih ombudsmena žele dovesti svoje kadrove, a istovremeno zataškati nemoć da izvrše pritisak na parlamente u entitetima i ostvare glavni cilj reforme -objedinjavanje entitetskih ombudsmena s državnim.

Pokušaj da se ostvare ove nakane desile su se prošle godine, kada je proces imenovanja državnih ombudsmena trajao nedopustivo dugo, oko osam mjeseci, i na kraju propao.

Dešavaju se i u ovoj godini, s obzirom na to da je ponovno raspisan konkurs, a da prema ranijem, zakonom propisana procedura do kraja nije provedena. Nije provedena upravo zbog toga što neki kandidati s uže liste nisu odgovarali Komisiji parlamenta BiH, pa prema tome i aktuelnoj politici i njenim moćnicima", saopćio je ombudsmen BiH Safet Pašić.

On tvrdi da reforma objedinjavanja entitetskih institucija ombudsmena s državnom nije provedena jer entiteti nisu ispunili obavezu iz državnog zakona i ukinuli svoje propise o ombudsmenima. To su trebali učiniti do kraja 2006. godine, navodi Pašić.

Sasvim je jasno, ističe, zbog čega do toga nije došlo u Republici Srpskoj, ali potpuno nejasno zašto do toga nije došlo u Federaciji BiH i kojim snagama u ovom entitetu odgovara takvo stanje.

Time pokazuju, smatra Safet Pašić, da im nije stalo do ujednačenog nivoa zaštite ljudskih prava na cijelom prostoru BiH i do ispunjenja jednog od bitnih uvjeta za ulazak BiH u evroatlantske integracije.

Dakle, neovisno od imenovanja novih državnih ombudsmena koje se intenzivno zagovara i pokušava samo radi dovođenja na te pozicije svojih kadrova, do provođenja ove reforme neće doći, što je i osnovni cilj zakona, zaključuje ombudsmen Pašić u saopćenju za javnost.

Tim pokušajima nanosi se nesaglediva šteta zaštiti ljudskih prava u BiH na njenom cijelom prostoru, a omogućava se i dalje funkcioniranje entitetskih ombudsmena, ističe.

"Ljudska prava u BiH su na najnižoj mogućoj razini, što se može zapaziti i golim okom", generalna je ocjena ombudsmena BiH Safeta Pašića.