U Mostaru i Čapljini
70

Parlamentarna grupa za zaštitu naslijeđa: Hercegovina mora bolje iskoristiti svoj potencijal

N. C.
Obradović, Pozder i Prlić
Obradović, Pozder i Prlić
Delegacija višestranačke parlamentarne grupe za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa Parlamenta Federacije BiH posjetila je Čapljinu i Mostar.

Grupa koju čine zastupnici Amer Obradović, Nasiha Pozder i Lana Prlić, a čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI), u Čapljini i Mostaru sastala se s lokalnim i kantonalnim zvaničnicima i razgovarala o aktivnostima, izazovima, promociji i stavljanju u funkciju naslijeđa za dobrobit razvoja lokalnih zajednica i čitavog društva.

"U Čapljini se Grupa susrela sa gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, te predstavnicima lokalnih vlasti, NVO organizacija, Turističke zajednice i predstavnicima kreativne industrije. Na sastanku je istaknuto da lokalne zajednice trebaju veću podršku sa viših nivoa, kako bi adekvatno zaštitili i na efikasniji način upravljali kulturnim, historijskim i prirodnim naslijeđem", naveli su.

Delegacija parlamentarne grupe za zaštitu kulturnog, historijiskog i prirodnog naslijeđa
Delegacija parlamentarne grupe za zaštitu kulturnog, historijiskog i prirodnog naslijeđa

Također, okupljeni učesnici sastanka su dali podršku višestranačkoj Grupi za upućivanje u parlamentarnu proceduru izmjena i dopuna Zakona o spovođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u FBiH.

"Lokalne zajednice moraju adekvatno biti zaštićene i od stranih turističkih vodiča i grupa koje koriste prirodne, kulturne i historijske resurse Bosne i Hercegovine, a zauzvrat lokalne sredine nemaju razvojne koristi od toga. Brojni su problemi i kod javnih poziva institucija i ministarstava, te je uvođenje digitalnih prijava na tragu najboljih evropskih praksi nešto što će predstavnici Grupe tražiti kroz svoj parlamentarni angažman, putem poslaničkih inicijativa", navedeno je.

Obradović, Pozder i Prlić na sastanku u Čapljini
Obradović, Pozder i Prlić na sastanku u Čapljini

Nakon posjete Čapljini, zastupnici Lana Prlić, Nasiha Pozder i Amer Obradović razgovarali su sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašidom Hadžovićem.

Hercegovačko-neretvanski kanton je iznimno bogat sa kulturnim, historijskim i prirodnim naslijeđem, te je stavljanje u funkciju potencijala koje ovaj kraj ima nešto na čemu trebaju zajedno raditi svi nivoi vlasti. Posjetu Hercegovini parlamentarci su iskoristili i za obilazak nacionalnih spomenika.