BiH
0

Parlament BiH u srijedu razmatra Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će u srijedu, 11. maja, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona sprovode se preporuke Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije /GREKO/ u vezi sa većom transparentnošću finansiranja partija.

Pred poslanicima će u prvom čitanju biti Prijedlog zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH s ciljem njegovog harmonizovanja s Pariškim principima, te preporukama Komiteta UN i Vijeća Evrope.

Novim zakonom o ombudsmanu naglašava se nezavisnost ove institucije i posebno zabranjuje svaki oblik uticaja na njen rad, unapređuje efektivnost ombudsmana u zaštiti i promociji ljudskih prava, kao i mehanizma za prevenciju i sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Sjedište Institucije ombudsmana je u Banjoj Luci, a ima kancelarije u Mostaru, Sarajevu i Brčko distriktu, te ih može prema potrebi osnovati i u drugim mjestima u BiH, navodi se u Prijedlogu zakona.

Pred poslanicima će biti i principi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Prijedloga zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa robe dvojne namjene, te Prijedloga zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o zabrani javnog poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja Holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Kluba SDP-a BiH Denis Bećirević, Saša Magazinović i Mirsad Mešić.

Nakon završetka 28. sjednice Predstavničkog doma, biće održana naredna sjednica Doma na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije kojim se u skladu s odgovarajućim direktivama Savjeta EU, dopunjava zabrana diskriminacije u BiH i po osnovu starosti i invaliditeta, te definiše uznemiravanje kao oblik diskriminacije.

Na predloženom dnevnom redu je i zahtjev poslanika Salka Sokolovića, Predraga Kožula i Borislava Bojića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku.

Izmjenama će ovaj zakon biti usklađen sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i biće definisano da su svi članovi Kancelarije za razmatranje žalbi BiH po svim kriterijuma u potpunosti jednaki i u tom kontekstu osnovni princip na kojem je zasnovan zakon jeste "ista plata za isti ili sličan posao" članova Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

Pred poslanicima će se naći i principi Prijedloga zakona o humanitarnim organizacijama BiH, Izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2015. godinu, te izvještaji Centralne banke BiH za 2015. godinu.

Na dnevnom redu je i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, Izvještaj BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata za 2015. godinu, Finansijski plan i planovi programa BHR1 i BHT1 za 2016. godinu i Izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskog poslovanja BHRT za 2015. godinu.

Pred poslanicima će biti i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2015. godinu i Informacija o potrebnim izmjenama zakona i propisa u skladu sa Ustavom BiH koji bi omogućili bržu i efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, čiji je podnosilac Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Biće razmatrana i Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu, čiji je podnosilac Direkcija za evropske integracije BiH, te odluka o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacionih usluga koju je dostavila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.