BiH
16

Papa Franjo imenovao prvog generalnog revizora Vatikana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vatikan je u petak imenovao svog prvog generalnog revizora, u posljednjem potezu pape Franje da osigura transparentnost u skandalima zahvaćenom finansijskom sektoru sjedišta Katoličke crkve.

U saopćenju Pape, koji čisti finansijsku situaciju u velikom naporu svog pontifikata, izabrao je Libera Milonea, 66-godišnjeg Italijana i bivšeg predsjedavajućeg i izvršnog direktora globalne revizorske firme Deloitte u Italiji, prenosi agencija Reuters.

Kardinal George Pell, čelnik vatikanskog sekretarijata za ekonomiju, izjavio je da će generalni revizor biti autonoman, odgovarat će samo papi i imati slobodu da se kreće "bilo kuda i bilo gdje" u Vatikanu kako bi razmotrio finansije i upravljanje svakim odjelom.

Milone je rođen u Holandiji i ima iskustvo rada u računovodstvu u velikim firmama u Britaniji, Italiji i Sjedinjenim Državama. On je također radio kao revizor za Svjetski program hrane sa sjedištem u Rimu i velike italijanske kompanije kao što je proizvođač automobila Fiat i telekom grupa Wind.

Kao rezultat akcije čišćenja finansija, Vatikanska banka, koja je bila umiješana u brojne skandale u prošlosti, uvela je široki spektar mjera na pooštravanju finansijskog upravljanja i eliminiranja zloupotreba.

Banka, zvanično poznata kao Institut za vjerski rad (IOR), pooštrila je regulatorne standarde i zatvorila hiljade računa koji su ili neaktivni ili nisu ispunjavali nove zahtjeve koji se traže za klijente.

Reformiranje IOR-a i vatikanskih odjela koji se bave finansijama Crkve jedno je od najosjetljivijhih pitanja za papu dok nastoji da reformira složenu vatikansku administraciju poznatu kao Kurija.

Papa Franjo je imenovao Pella, Australca, da predvodi reformu finansija Svete Stolice, koju je godinama kontrolirala uska grupa italijanskih zvaničnika.