BiH
17

Pandurević: Oni koji osporavaju referendum bude "čuveni srpski inat"

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je pitanje referenduma o Danu Republike za ovu stranku "završena priča" i očekuje da 25. septembra bude sprovedena odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Pandurević je sinoć na prvoj izbornoj tribini Općinskog odbora SDS-a Modriča rekla Srni da organi RS-a moraju bez odlaganja da sprovedu referendum, te da građani "znaju šta im je raditi" u nedjelju, 25. septembra.

"Dok je srpskog naroda na ovim prostorima, slavit će se 9. januar - Dan Republike", navela je Pandurević i naglasila da oni koji osporavaju Referendum mobilišu Srbe i u njima bude "čuveni srpski inat".

Ona je na tribini u Srpskom kulturnom centru Modriča rekla da je, osim referenduma, i pitanje evropskih integracija važno za Republiku Srpsku.

"Za RS i Srbe u BiH, ali i u Srbiji, bilo bi pogubno kada bi Srbija prije BiH ušla u EU", smatra Pandurevićeva i ističe da BiH i Srbija moraju zajedno da pristupe EU da bi bilo spriječeno uspostavljanje granice između Srba u EU i onih izvan Unije.

Govoreći o lokalnim izborima u Modriči, potpredsjednica SDS-a izrazila je očekivanje da će se ponoviti rezultati općih izbora 2014. godine, kada su SDS-ovi kandidati osvojili ubjedljivu pobjedu na svim nivoima.

Kandidat Saveza za promjene za načelnika Modriče Stevo Joksimović rekao je da je "pitanje svih pitanja" u Modriči oporavak privrede i stvaranje novih radnih mjesta.

"Nakon izbora formirat ćemo efikasnu i racionalnu lokalnu vlast čiji će prvi zadatak biti formiranje fonda za pomoć poljoprivredi i fonda za razvoj privrede", rekao je Joksimović.

On je najavio da će raditi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve građane, bez obzira na političku i drugu pripadnost.

Na tribini je predstavljena lista SDS-a za predstojeće izbore, a njen nosilac Jovo Mišić smatra da su u Modriči stvoreni uslovi za promjenu vlasti.

"Loše stanje u privredi, katastrofalna demografska slika opštine, problemi u sportu, razlozi su da građani izglasaju promjene", poručio je Mišić i upozorio na probleme u Rafineriji ulja Modriča u kojoj je nakon privatizacije drastično smanjen broj zaposlenih.

"U prijeratnom gigantu koji je imao više od 1.000 radnika, danas je zaposleno manje od 400", rekao je Mišić i napomenuo da je u posljednjih godnu dana bez posla ostalo 180 radnika.

Mišić je izrazio zabrinutost zbog činjenice da su u tri najveća naselja - Skugrić, Miloševac i Vranjak, u prvi razred osnovne škole ove godine upisana samo četiri učenika.