BiH
0

Pakistan: Poginulo 50 ekstremista i 20 vojnika

FENA
U dva sukoba između islamističkih ekstremista i pakistanskih oružanih snaga, u blizini granice s Afganistanom, poginulo je u nedjelju 50 pobunjenika i 20 vojnika, saopćila je pakistanska vojska.

Oba okršaja dogodila su se u Sjevernom Waziristanu, uporištu protalibanskih ekstremista, rekao je vojni glasnogovornik general-major Wahid Arshad.

On je dodao da je vojska, uz podršku artiljerije i helikoptera, napala položaje pobunjenika u planinama nakon što su ekstremisti u subotu uvečer iz zasjede napali vojni konvoj blizu grada Mir Ali, 25 kilometara istočno od Miranshaha, naveo je AP.

Prema ranijim saopćenjima, u ovim sukobima život je izgubilo 20 pobunjenika i dva vojnika.

Nasilje u Pakistanu buknulo je od jula mjeseca kada je vojska upala u radikalnu Crvenu džamiju u Islamabadu i pojačala snage u dijelovima zemlje koji se graniče s Afganistanom.

Stotine ljudi izgubilo je život u protekla tri mjeseca, uglavnom u samoubilačkim napadima ekstremista.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf nedavno je ponovo obećao da će iskorijeniti ekstremizam koji se širi iz pograničnih oblasti u mirnije dijelove zemlje.

Sjedinjene Države su upozorile da bi se pripadnici međunarodne terorističke organizacije Al-Qaide mogli ponovno okupiti u Sjevernom Waziristanu, uporištu protalibanskih pobunjenika, u borbi protiv centralne vlasti u Islamabadu.