Ekonomsko-socijalno vijeće
0

Paketom zakona do bolje socijalne sigurnosti u FBiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu usaglasili su da paket od tri zakona koji tretiraju radnopravno zakonodavstvo zajedno idu u parlamentarnu proceduru.

Radi se o prednacrtu zakona o radu, izmjenama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba te zakonu o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu.

S obzirom na to da je riječ o bitnim reformskim zakonima u ovoj oblasti, dogovoreno je da delegacije sindikata i poslodavaca u narednih desetak dana usaglase svoje primjedbe na ova zakonska rješenja radi daljnje procedure usvajanja.

Prednacrt zakona o radu, kako je istaknuto, usklađen je s međunarodnim konvencijama da bi se osigurao napredak u ostvarivanju većeg stepena socijalne pravde.

Ekonomsko-socijalno vijeće je usvojilo izvještaj o finansijskom poslovanju ovog vijeća za 2009. kao i finansijski plan poslovanja za ovu godinu.

Prihvaćen je izvještaj o radu ESV-a za prošlu godinu tokom koje je ESV održao deset redovnih sjednica i razmatralo 49 tačaka koje se odnose na različite zakone, amandmane, informacije, odluke…

Naredna sjednica ESV-a zakazana je za 29. juna ove godine.