BiH
0

Pack: EU ne može bez jugoistočne Evrope ni jugoistočna Evropa bez EU

FENA
Doris Pack, predsjedavajuća delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, danas je u Budvi tokom konferencije "Evropska unija i zemlje jugoistočne Evrope" ponovila više puta izrečeni evropski stav da EU ne može bez regije jugoistočne Evrope, kao što regija ne može bez Evrope te da se na neki način proces prijema ubrzava samim tim što su zemlje koje su ostale izvan okružene zemljama Unije.

Ipak, dok se u državama koje su još izvan EU ne steknu uvjeti za prijem i dok se proces pregovaranja ne ubrza, ne može niko reći kad će koja zemlja biti primljena u Uniju, poručila je Pack.

San o Evropi ne smije biti ni mitoiziran ni fetišiziran jer pristupanje Evropskoj uniji treba posmatrati kao i svaki strateški projekt s maksimalnom lucidnošću u metodologiji formuliranja pretpostavki i s najvećom dozom kritičkog duha u analizi mogućih rezultata, stav je bosanskohercegovačkog učesnika ove sesije, akademika prof. dr. Nikole Kovača.

Yahya Sezai Tezel, profesor na Fakultetu političkih nauka iz Ankare, Turska, kazao je da EU ima probleme u samoj svojoj strukturi i da Unija, onakva kakva je danas i kakva će biti za nekoliko godina s 30-ak članica, ne može odgovoriti svojim potrebama bez novog ustava, odnosno ne može djelovati efikasno sa starom strukturom.

Potpredsjednica Vlade Crne Gore i ministrica za evroatlantske integracije, dr. Gordana Đurović, govorila je o izgledima Crne Gore i optimističnom planu da će prijem ove zemlje u EU biti mnogo brži nego kod drugih zemalja.

Na sumnje pojedinih učesnika, pa i bosanskohercegovačkog pregovarača za prijem u evropsko društvo Igora Davidovića u pogledu velike optimističnosti crnogorskog plana, Đurović je odgovorila da će ta zamlja, čak i da njen optimistični plan ne bude ostvaren, nastaviti dinamično započeti razvoj i napredovati prema Evropi.

Konferencija "Jugoistočna Evropa i Evropska unija" u svom jutrošnjem prvom dijelu bila je posvećena obraćanju predsjednika zemalja regiona.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović poručio je kolegama iz regije da evropska perspektiva zemalja jugoistočne Evrope nema alternativu. Osvrćući se na prilike u BiH, prenio je lično uvjerenje da će dogovor o reformi policije, kao jedan od ključnih reformskih uvjeta za prijem u Evropu, ubrzo biti postignut u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić naglasio je da proširenje EU znači ujedno proširenje zone mira i sigurnosti jer tako nestaju povodi za rat kao sredstvo za postizanje političkih ciljeva.

Makedonski predsjednik Branko Crvenkoski te bugarski predsjednik Georgi Parvanov, kao i svi drugi govornici, naglasili su nedvosmislenu orijentaciju svojih zemalja da je evropska perspektiva njihovih zemalja, i to kao prirodnog dijela Evrope - neminovnost.

Dvodnevna konferencija "Evropska unija i zemlje jugoistočne Evrope", čiji je visoki pokrovitelj crnogorski predsjednik Filip Vujanović, nastavlja rad sutra. Među ostalim učesnicima, sutra će govoriti profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu Kasim Trnka o temi "Ustavni poredak i humanističke vrijednosti".

Organizator konferencije je Internacionalna liga humanista, a održava se u budvanskom Hotelu "Splendid" u okviru dana mira i humanizma povodom prve godišnjice otkako je Crna Gora stekla samostalnost izdvojivši se iz državne zajednice sa Srbijom.