BiH
271

Ovo su dužnici za vodu u Kantonu Sarajevo

Piše: J. H.
Vlada Kantona Sarajevo je na posljednjoj sjednici dobila informaciju o ukupnom dugovanju i prosječnoj potrošnji za autopraonice i ugostiteljske objekte. Ukupna dugovanja autopraonica, restorana, kafića, kafana, pansiona i hotela u KS za vodu iznose više od 630.000 KM.

Jedan od najvećih problema s kojima se građani u Kantonu Sarajevo susreću je redukcija u isporuci vode. U KJKP Vodovod i kanalizacija primorani su tokom noći isporučivati vodu pod smanjenim pritiskom u svrhu akumulacije dovoljnih količina vode u rezervoarima, kako bi se moglo obaviti uredno dnevno vodosnabdijevanje, što izaziva nezadovoljstvo domaćinstva u glavnom gradu BiH koji uredno izmiruju svoje obaveze.

Zastrašujuće informacije o potrošnji vode

Nažalost, stotine velikih potrošača vode u Sarajevu godinama ne plaćaju račune za vodu, zbog čega su Vlada KS na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, resorna ministarstva, inspekcija i policija krenuli u akciju kontrole i naplate.

Uz premijera KS, tim čine ministri Senad Hasanspahić, Muharem Šabić, Mujo Fišo, Enver Smajkan, Predrag Kurteš, direktor ViK-a Nezir Hadžić te direktor Uprave za inspekcijske poslove Heni Erduan Ćesir.

"Dobili smo zastrašujuće i poražavajuće informacije koje govore o potrošnji vode u ugostiteljskim objektima, hotelima, autopraonicama i njihovim dugovanjima. Postoje hoteli koji imaju bazene, a troše manje vode od jednog domaćinstva, autopraonice koje troše manje vode od jednog penzionera, ugostiteljski objekti koji troše manje vode od malog stana. Zastrašujuće veliki broj je takvih", kaže premijer Vlade KS Elmedin Konaković.

Kako navodi naš izvor, u ovom slučaju neće biti nedodirljivih i Vlada KS je odlučna da cijelu priču dovede do kraja.

Međutim, dugovanja u ovom slučaju su najmanji problem. Ono što zabrinjava je činjenica da mnogi među njima ne prikazuju stvarnu potrošnju vode. Tako, recimo, među autopraonicama ima onih koje troše tek jedan kubni metar vode mjesečno dok drugi, recimo, u prosjeku mjesečno potroše preko 200 kubnih metara vode.

Ista situacija je i sa hotelima, restoranima, motelima, pansionima, kafićima...

Ko su najveći dužnici?

Dug autopraonica za vodu iznosi više od 33.000 KM od čega više od 6.000 maraka duguje autopraonica Mimex. Među restoranima apsolutno najviše duguje pab Korner (više od 22.000).

Ipak, kafići su ti na koje otpada najveći dug, čak 340.00 KM. Najistaknutiji dužnici među kafićima su Caffe Flay (15.921), caffe Popay (13.952), Dekorum (11.990) i caffe Škorpion (11.742).

Kafane u Sarajevu, njih 23, ViK-u duguju ukupno 6.085 KM, dok pansioni duguju više od 21.000 KM. Najveći dužnik među njima su hostel Srce Sarajeva (2.847 KM), hostel Travellers Home (2.690 KM) i hostel Sarajevo (2.251 KM).

Drugi najveći dio duga od 124.000 KM na hotele.

Među njima prednjači hotel Holiday u stečaju koji duguje više od 38.000 KM. Termalna rivijera Ilidža koja duguje 8.000 KM, hotel Hayat sa dugovanjima preko 7.300 KM, hotel Hollywood čiji dug za vodu iznosi 6.193 KM, hotel Italia sa dugom od 5.280, hotel Saraj koji duguje 5.249 KM...

Kako su naveli iz Vlade KS, ekipe ViK-a, inspekcije i nadležnih ministarstava će po smjernicama Tima imati zadatak vršenja pojačane kontrole na terenu, redovnog izvještavanja o broju evidentiranih i uklonjenih nelegalnih priključaka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži kao i izvještavanja o pokrenutim postupcima protiv osoba koje su vršile nelegalna priključivanja.

Uz to, ViK će dostavljati i izvještaje o stanju naplate ovih komunalnih usluga i poduzetim mjerama smanjenja dugovanja koja imaju spomenute pravne osobe.