BiH
654

U Sarajevu vodu koristi 20.000 potrošača sa bespravnim priključcima

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Preduzeće Vodovod i kanalizacija nedavno je pokrenulo akciju isključenja ilegalnih priključaka na vodovodnu mrežu.

Područje Sarajeva već duži vremenski period kontinuirano trpi redukcije vode koje se u Vodovodu i kanalizaciji (ViK) pravdaju zastarjelim cjevovodima, padom podzemne akumulacije i velikim brojem ilegalnih priključaka. Građani su ogorčeni i krive ViK zbog neažurnosti u rješavanju nagomilanih problema koji otežava normalno funkcionisanje dmaćinstava i grada u cjelosti.

S tim u vezi, ViK je pokrenuo akciju isključenja. Naime, Vodovod i kanalizacija u svojim dokumentima ima evidentiranih čak 20.241 bespravnih korisnika usluga, saznaje Klix.ba.

"Ekipe preduzeća su započele aktivnosti na obilasku pravnih osoba kod kojih je zabilježeno smanjenje potrošnje u prvih šest mjeseci 2015. u odnosu na isti period 2014. godine. Ukoliko se prilikom kontrole potrošnje kod korisnika ustanovi da se voda neovlašteno koristi, takvim korisnicima se uskraćuje komunalna usluga i protiv njega se pokreće prekršajni postupak", rekao je direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić.

Za sve slučajeve kada korisnik usluge onemogući ovlaštenim zaposlenicima ViK-a da izvrše ukidanje komunalne usluge, ViK će podnijeti zahtjev za obezbjeđenje asistencije policije.

Hadžić je rekao da je Vlada Kantona Sarajevo preuzela obavezu da se po hitnom postupku izvrši izmjena Zakona o komunalnim djelatnostima i Uredbe o općim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda s ciljem da se omogući isključiva nadležnost kantonalnim inspektorima da provedu proceduru isključenja neplatiša i nelegalnih korisnika vode, te znatno pojačaju kaznene mjere za izvršioce ovakvih djela.

Pored akcije isključenja, ViK je u dogovoru sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture izradio je prijedlog za projekat "Sanacija vodovodnog sistema".

Kako se tvrdi, riječ je o projektu koncipiranom na osnovnoj problematici vodovodnog sistema, odnosno obuhvata rekonstrukciju dotrajalih distributivnih i transportnih cjevovoda, obezbjeđenje pogonske sigurnosti na najvažnijim objektima i unaprijeđenje upravljanja i praćenja gubitaka na mreži.

Cijeli projekat koji bi trajao tri godine košta oko 30 miliona eura, a novac bi osiguralo resorno ministarstvo kroz Evropsku banku za obnovu i razvoj od koje se trenutno čeka odgovor.

"Smatramo da je ovo minimalan iznos koji je neophodno obezbjediti što prije, kako bi se umanjile posljedice trenutnog stanja sistema. Također, ViK bi steklo uslove za postepeno unapređenje efikasnosti poslovanja i usluga, odnosno za poslovanje na ekonomsko-održivim osnovama u budućnosti, a sve u cilju zadovoljstva krajnjeg korisnika", rekao je Hadžić.

Ukoliko bi se projekat realizovao, tvrde iz ViK-a, zaustavila bi se dalja destrukcija sistema i to sa značajnim efektima u zonama vodosnabdijevanja u kojima se rekonstrukcija implementira, zatim znatno poboljšanje u procesu mjerenja i osigurale bi se pogonske sigurnosti za najvažnije objekte sistema.

"Stanje bi se bitno popravilo, naročito u zonama u kojima smo sada prisiljeni vršiti prekide snabdijevanja", zaključuju iz ViK-a.

Proces rekonstrukcije sarajevskog vodovodnog sistema ovim projektom ne bi bio završen, već ga je potrebno nastaviti u kontinuitetu minimalno 10 godina, ulažući u obnovu svih dijelova sistema kako bi se stanje značajnije popravilo.